Poštolka obecná – popis, stanoviště, zajímavosti
Poštolka je pták, jehož opeření vykazuje sexuální dimorfismus. To znamená, že samci a samice se liší vzhledem opeření.
Barva samce poštolky má své vlastní charakteristiky. Jeho hlava je světle šedá a na zádech jsou vidět malé černé skvrny, částečně ve tvaru kosočtverce. Ocas, pánevní končetiny (bedra) a svrchní úpony jsou světle šedé. Na konci ocasu jsou jasné černé pruhy s bílým okrajem. Spodní ocas je světle krémové barvy s mírným vzorem nahnědlých pruhů nebo skvrn. Podžaludek a spodní část křídla jsou téměř bílé.
Samice poštolky se vyznačuje jednotným hnědohnědým zbarvením hlavy. Její záda zdobí tmavý křížový pás. Hnědý ocas je zdoben mnoha příčnými pruhy a jasně ohraničeným okrajem na konci. Spodní část těla je tmavší a skvrnitá.
Mláďata svým opeřením připomínají samice, ale jejich křídla jsou kratší a mají světlé okraje na koncích letek. Cere a oční kroužek jsou u dospělých žluté, ale u kuřat se liší od světle modré po světle zelenou. Ocas ptáků obou pohlaví je zaoblený. Konce křídel dosahují u dospělých ptáků na konec ocasu. Nohy jsou tmavě žluté, drápy černé.
Velikost těla a rozpětí křídel poštolky se může výrazně lišit v závislosti na poddruhu a jedinci. V Evropě dosahuje samec v průměru 34,5 cm na délku, samice – 36 cm Rozpětí křídel samce je asi 75 cm a u největších samic může dosáhnout 76 cm Normálně krmení samci váží v průměru 200 g v průměru 20g je těžší. Samci si obvykle udržují konstantní váhu po celý rok, zatímco hmotnost samic může kolísat. V období snášky váží samice při běžné výživě více než 300 g. Bylo také zaznamenáno, že existuje pozitivní korelace mezi hmotností samice a výsledkem inkubace vajec: těžké samice vytvářejí větší snůšky a úspěšněji vychovávají potomky.
Věk nejstarších ptáků, kteří žijí ve volné přírodě, byl určen kroužky na jejich nohou, které vědci zanechávají při studiu biologie ptáků. Nejstarší poštolce je 16 let. Pravděpodobnost, že se mladí jedinci dožijí jednoho roku, přitom není tak vysoká – jen asi 50 %. Nejnebezpečnějším obdobím pro tyto ptáky je leden a únor, kdy je obtížné najít potravu. Mnoho z nich umírá právě kvůli nedostatku potravy.
Habitat
Poštolka je rozšířena v Evropě, Asii a Africe. Žije téměř ve všech klimatických zónách těchto regionů.
Pták se raději usadí na pláních, ale zároveň se dokáže přizpůsobit různým podmínkám. Vědci popsali několik poddruhů poštolky, jejichž počet se může lišit v závislosti na vědeckých zdrojích.
Habitat
Poštolka je pták, který se snadno přizpůsobí různým životním podmínkám. Vyhýbá se hustým uzavřeným lesním prostorům a zcela bezlesým stepím.
Ve střední Evropě se poštolky často vyskytují v obdělávané krajině, v lesích a na okrajích lesů. Jako primární loviště využívají otevřené plochy s nízkou vegetací a pro hnízdění si vybírají sloupy elektrického vedení nebo dokonce jen holou půdu.
Důležitým kritériem pro výběr stanoviště je dostupnost potravy. Vzhledem k dostatku kořisti se tito dravci mohou přizpůsobit různým nadmořským výškám. Například v pohoří Harz a Krušných horách existuje souvislost mezi výskytem hrabošů (hlavní kořist poštolek) a nadmořskou výškou, do které se nacházejí. V pohoří Harz je poštolka zřídka viděna nad 600 metry nad mořem a téměř nikdy není vidět nad 900 metrů.
V Alpách, kde poštolky loví jiný okruh kořisti, je lze pozorovat na horských pastvinách v nadmořské výšce 2000 metrů. Na Kavkaze se poštolky nacházejí v nadmořské výšce 3400 4000 metrů, v Pamíru – v nadmořské výšce více než 5000 5500 metrů a v Nepálu a Tibetu se jejich stanoviště rozprostírá od nížin do XNUMX XNUMX a XNUMX XNUMX metrů.
Poštolky se také úspěšně přizpůsobují městské krajině. Tato „synantropizace“ jim umožňuje najít vhodná místa pro hnízdění a lov. Sokoli hnízdící ve městech jsou však nuceni létat daleko, aby našli svou tradiční kořist – myši. Například poštolky hnízdící ve věži kostela Panny Marie v Mnichově létají minimálně tři kilometry za každou myší. Studie prokázaly, že poštolky mohou cestovat 5 km z hnízda na místo lovu. Někteří jedinci hnízdící ve městě vykazují změny v metodách lovu a rozsahu kořisti.
Jedním z příkladů města obývaného poštolkami je Berlín. Od konce 1980. let berlínský tým specialistů na poštolky z německého svazu ochrany přírody studuje tyto ptáky v městském prostředí. Přestože město představuje pro zvířata určité nebezpečí, poštolky se těmto podmínkám úspěšně přizpůsobují. Někdy se však stanou obětí aut, narazí do oken nebo vypadnou z hnízd.
Zimní
Poštolky, které hnízdí ve Skandinávii nebo v blízkosti Baltského moře, obvykle na zimu odlétají do jižní Evropy. Pokud dojde k nárůstu počtu hrabošů, pak v jihozápadním Finsku lze spatřit poštolky zimující společně s káněmi drsnonohými a káněmi obecnými.
Podrobné studie ukázaly, že ptáci žijící ve středním Švédsku mohou migrovat až do Španělska a dokonce létat do severní Afriky. Naopak poštolky z jižního Švédska zimují nejčastěji v Polsku, Německu, Belgii a severní Francii.
V Německu, Nizozemsku a Belgii vede většina poštolek sedavý nebo kočovný způsob života. Jen málo jedinců podniká dlouhé lety a zimuje na stejném místě jako ptáci ze Skandinávie. Poštolky ze severní Asie a východní Evropy migrují na jihozápad a mláďata často doletí nejdále. Zimují jak v jižní Evropě, tak v Africe a dosahují až k hranicím tropických deštných pralesů.
Ptáci hnízdící v evropské části Ruska využívají k zimování východní oblast Středozemního moře. Zimoviště populací asijských poštolek sahají od Kaspického moře a jižní střední Asie až po Irák a severní Írán. Patří sem také severní část západní Indie. Ptáci asijských populací jsou také sedaví nebo kočovní, pokud je v oblasti jejich pobytu dostatek kořisti i v zimě.
Migrace
Poštolky migrují po zvláštní trajektorii. Jejich migrace se nazývá horizontálně-vertikální migrace, protože se neřídí tradičními letovými vzory a obvykle migrují sami.
Při migraci létají poštolky dosti nízko. Většinou se zdržují ve výšce 40 až 100 metrů a pokračují v letu i za nepříznivého počasí. Na rozdíl od jiných dravců jsou poštolky méně závislé na stoupajících proudech vzduchu, takže mohou překročit i Alpy.
Při přeletu hor si poštolky vybírají cestu podél průsmyků. Ale v případě potřeby jsou připraveni létat přes vrcholy a ledovce.
Chování a životní styl

Během lovu se poštolka vznáší ve vzduchu, někdy mává křídly a hledá kořist. Když si pták všimne myši nebo velkého hmyzu, rychle se vrhne dolů. Dospělá poštolka může sníst asi deset hlodavců denně.
Vize poštolky obecné je mnohem ostřejší než u lidí. Je schopna vidět předměty na větší vzdálenost než člověk s normálním zrakem. Její schopnost vidět v ultrafialovém pásmu jí umožňuje všimnout si stop zanechaných hlodavci pomocí moči. Tyto značky jasně září v ultrafialovém světle a čím čerstvější je moč, tím jasnější je záře. Tímto způsobem je pravděpodobnější, že pták hlodavce odhalí.
Od března do dubna lze ve střední Evropě pozorovat páření letů poštolek. Je to úchvatný pohled, když samci přerušovaně mávají křídly, otočí se kolem své osy a pak rychle sklouznou dolů. Tyto lety slouží nejen k demonstraci jejich obratnosti, ale také k vyznačení územních hranic. V této době se ozývají hlasité výkřiky samců, které svědčí o jejich vzrušení.
Iniciativa v procesu páření obvykle pochází od samice. Klesá nedaleko od samce a vydává zvuk podobný tomu, který vydává mládě prosící o potravu. Samec reaguje na volání samice a přilétá na vybrané hnízdiště a volá ji zvonivým „cinknutím“.
Hnízdo bývá umístěno na stromě (zvíře se usazuje ve starých hnízdech vran, havranů, strak apod.), na útesech podél řek a v horách. V hnízdě samec projevuje dva typy chování. Zapadne do hnízda s hlasitým „klaknutím“, jako by se chystalo inkubovat snůšku, škrábe drápy a prohlubuje podnos. Když se samice objeví na okraji hnízda, samec se znovu zvedne a začne skákat nahoru a dolů, čímž zve samici. Přitom jí většinou nabízí kořist dříve umístěnou do hnízda.
Brzy po úspěšném páření snáší samice 3 až 8 vajec. Inkubační doba trvá přibližně 19–25 dní. Inkubace se účastní oba rodiče: samice ve dne a samec v noci. Vzhledem k tomu, že poštolka rodí poměrně velké množství kuřat, dochází k likvidaci zemědělských škůdců v období krmení velmi rychle. Mláďata už odlétají v srpnu. Zpočátku, po vylíhnutí, je rodiče ještě krmí, ale brzy si mláďata dostanou vlastní potravu a usadí se na polích a ve stepi. Odlet poštolky obecné nastává od konce srpna do konce září.
Let poštolky
Zvláštní pozornost přitahuje sokolovna poštolky díky zvláštnímu stylu letu. Vznášet se ve výšce 10–20 metrů pomáhá ptáku sledovat kořist, která se pak stává cílem jeho bystrého pohledu. Křídla pracují s neuvěřitelnou rychlostí, ocas se otevírá jako vějíř a mírně klesá dolů. Tyto akce vám umožní vytvořit větší zdvih a udržet stabilitu při sledování kořisti.
Když je objevena potenciální kořist – např. hraboš –, poštolka se rychle řítí dolů a přizpůsobuje rychlost pouze u země, aby svou trofej nepromeškala.
Rychlé mávání křídel přispívá k rychlému letu lovišť, což poštolce umožňuje efektivně prozkoumat území. A pokud ptáka doprovází zadní vítr, poštolka se může při klouzání vznášet ve vzduchu.
Zní poštolka
Výzkum ukázal, že ženy používají 11 různých vokalizací, zatímco muži používají více než devět. Tyto signály se liší v hlasitosti, výšce a frekvenci v závislosti na situaci. Samice a samci mají také různé signály žebrání potravy. Tento signál je zvláště dobře slyšet v období páření: vysílají ho samice, když žebrají samce o potravu. Toto je jedna z fází námluv.
Signál „tee-tee-tee“ (někteří autoři jej popisují jako „kikiki“) je signálem vzrušení. Je to slyšet, pokud ptáka na hnízdě vyrušíte. Další verze tohoto signálu zazní krátce předtím, než samec přinese kořist do hnízda.
Jídlo
V nabídce poštolky jsou hlodavci podobní myším a různý hmyz. Při lovu přelétá pole, na jednom místě se zastaví ve vzduchu, mává křídly a pak padá na kořist. Pták je pro člověka užitečný, protože ničí zemědělské škůdce a jen proto si zaslouží pečlivější ochranu.
Poštolka obecná – lat. Falco tinnunculus, patří do třídy ptáků, je zástupcem rodiny sokolů. Poštolka, která patří do skupiny malých sokolů, se dokonale přizpůsobila životu ve městech. Za letu ji snadno poznáte podle charakteristického pláče a závratných akrobatických kousků.
Habitat
Poštolka obývá rozlehlá území Evropy, Asie a Afriky. Ptáci žijící na severních okrajích svého areálu zimují v jižní Evropě nebo severní Africe. Zbytek populace vede sedavý způsob života. Poštolky nejčastěji hnízdí v lesích, hustých mlázích mezi poli, na skalách, vřesovištích, u bažin a ve velkých městech. Její loviště jsou otevřené prostory nad poli, loukami, pustinami, písečnými dunami a ochrannými pásy podél rušných silnic. Ve městech poštolka nejraději loví ve velkých parcích.
Životní styl a reprodukce
Poštolka se téměř veškerý čas věnuje lovu. Do čistě masité stravy ptáků patří drobná zvířata: myši, rejsci, krtci a hraboši, drobní ptáci a jejich kuřata, malí plazi, žáby a bezobratlí – žížaly a hmyz. Poštolka plynule ovládá dva způsoby lovu. Prvním z nich je lov ze zálohy. Po výběru vhodného pozorovacího bodu (skalní římsa nebo větev stromu) pták zkoumá okolí a hledá kořist. Další metodou je letecká hlídka. Poštolka se vznáší na jednom místě proti větru, ocas široce roztažený, křídla energicky mává a míří dolů, aby hledala kořist. Když pták zpozoruje oběť, složí křídla, vrhne se dolů jako kámen, udeří tlapami nataženými dopředu, zatne drápy a znovu vyletí do vzduchu. Někdy poštolka najde potravu na zemi, popadne žížaly nebo tlusté kobylky. Ve městě je základem jejího jídelníčku drobné ptactvo a mimo město ráda loví podél silnic. Při lovu se poštolka často „třese“ vzduchem v malé výšce, pro kterou se jí v naší oblasti říká „třepačka“.
Poštolky zimující na jihu se na jaře vracejí na svá hnízdiště. Období páření se otevírá lekkingovými lety. Nejprve si samice sedne na kámen nebo větev a pán se na ni snese a napodobí vzdušné útoky, načež se oba partneři vznesou do vzduchu. Stejně jako ostatní sokoli si poštolky nestaví hnízda, raději okupují budovy jiných ptáků, usazují se na skalnatých římsách nebo ve výklencích zdí. Samice, která nenajde vhodné místo, klade vajíčka přímo na zem – například do vřesových houštin. Snáška vajec trvá od konce dubna do května – 1 vejce v intervalu 2-3 dnů. Typická snůška se skládá ze 4-6 žlutobílých vajec posetých rezavě hnědými skvrnami. Samice začíná inkubovat až po snesení posledního vajíčka a po celou inkubační dobu (21-27 dní) neopouští hnízdo a živí se dary svého manžela. Matka tráví vylíhlá mláďata v hnízdě ještě týden a zahřívá potomstvo. Samec zprvu přináší pouze kořist a mláďata krmí pouze samice. Později začíná vylétat na lov i matka a oba rodiče krmí své děti. Po 28-32 dnech začínají mláďata létat a dosahují pohlavní dospělosti ve věku jednoho roku.
Strážce poštolky
Dnes jsou v mnoha zemích poštolky chráněny zákonem. V minulosti byli tito opeření dravci nemilosrdně pronásledováni a zabíjeni a až postupem času rolníci ocenili jejich pomoc v boji proti hlodavcům. Poštolky bohužel často hynou na otravu pesticidy. V místech, kde je použití přípravků na ochranu rostlin přísně omezeno, byl zaznamenán nárůst počtu těchto užitečných ptáků.
Vlastnosti poštolky
Poštolka má znatelný pohlavní dimorfismus. Na rozdíl od samce postrádá opeření dospělé samice modrošedé tóny. Její hlava, hřbet a ocas jsou načervenalé a tmavé skvrny a pruhy na jejím těle jsou roztroušeny hustěji než u samce. Mladí ptáci mají podobnou barvu jako samice.
V prvním roce života uhyne 45 až 55 % poštolek a v dalších letech je úmrtnost těchto ptáků velmi vysoká a dosahuje 35–40 %. Nejstarším kroužkovaným ptákům žijícím ve volné přírodě bylo 14 a 16 let.
Poštolka hlídkuje ve vzduchu zpravidla ve výšce 10-40 m nad zemí. Přes louky porostlé krátkou trávou, kde je snadné zpozorovat kořist, létá dravec ve výšce až 100 m.
Poštolky městské si pro hnízda vybírají vyšší místa: kostelní zvonice nebo škvíry ve zdech vysokých budov.
V zimě poštolka nejraději loví ze zálohy. V tuto chvíli musíte šetřit energií – vždyť létání vyžaduje 4x více energie než sezení v záloze. Ale v létě, kdy je kořisti dostatek, poštolky loví ve vzduchu a často podnikají dlouhé lety.
V některých regionech Evropy ochránci přírody vytvořili pro poštolky celé hnízdní kolonie a na stěny vysokých budov a podpěry mostů umístili pohodlné „domy“.
Třída – ptáci (aves)
Řád – sokolovití
Čeleď – sokolovití (falconidae)
Rod – sokoli (falco)
Druh – poštolka obecná (falco tinnunculus)