Druhy muchomůrek: foto a popis vzhledu

potápky (Podicipediformes), řád vodního ptactva, který zahrnuje jedinou moderní čeleď potápkovitých (Podicipedidae).
Původ a taxonomie
Potápky byly dlouhou dobu spojeny s potápkami do jednoho celku. V klasických systémech jsou potápky stále obvykle umístěny na samém začátku, hned za potápky. Blízkost potápek a potápek je však zřejmá – podobnost jejich vzhledu je dána sbližováním spojeným s hlubokými adaptacemi na plavání a potápění. Později se potápky začaly považovat za relativně mladou skupinu, pocházející z předků příbuzných s Charadriiformes a Craniformes. Podle výsledků nedávných molekulárně genetických studií jsou nejbližší příbuzní potápek rozpoznáni jako plameňáci a řád potápek tvoří spolu s řádem plameňáků (Phoenicopteriformes) evoluční klad Mirandornithes, který byl izolován již 69 milionů let. (tedy od konce druhohor). Podle molekulárně genetických údajů se potápky oddělily od svých předků, společných s plameňáky, asi před 46 miliony let, tedy již v eocénu kenozoika. Fosilní rod vodního ptactva Neogaeornis ze svrchní křídy Chile (asi před 80 miliony let), dlouho považovaný za předky potápek, může patřit k bazálnímu záření předků kladu Mirandornithes. Je-li tomu tak, pak paleodus (čeleď Palaelodidae), známý již z miocénních ložisek (asi před 29 miliony let), který se v mnoha přechodných znacích lišil mezi plameňáky a potápkami, nemůže být jejich společnými předky a měl by být považován za primitivní plovoucí plameňáky.
Vlastnosti stavby těla
Potápky jsou malí a středně velcí ptáci: největším druhem je potápka magellanská (Podiceps gigas) má délku těla až 77 cm a hmotnost do 1,6 kg, malé potápky rod. Tachybaptus (včetně potápky malého) může vážit 100–150 g při délce 21–25 cm. Všechny druhy mají aerodynamické tělo, dlouhý a pružný krk, malou hlavu se špičatým zobákem, úzká křídla a prakticky žádný ocas. V mnoha anatomických rysech, včetně schizognátní lebky, krátkých, silných nohou vzadu a úzké pánve, potápka připomíná potápka. Zároveň mají řadu výrazných anatomických odlišností. Krční obratle 17–21 (loony mají 14–15); Poslední 3–4 hrudní obratle jsou srostlé do hřbetní kosti (loony hřbetní kost nemají); hrudní kost je rozšířená a krátká (u loonů je úzká a dlouhá), čéška je velká a protáhlá (u loons je malá). Nadočnicové žlázy vylučující sůl u potápek jsou téměř nevyvinuté, což svědčí o jejich „sladkovodní“ minulosti, na rozdíl od potápek. Svalstvo dolních končetin je velmi silné, ale nemá devět z úplného souboru svalů charakteristických pro lončáky. Z celkové kůže vyčnívají pouze tarsus s tlapkami, nohy jsou umístěny podél těla a přitisknuty, jejich svaly jsou obklopeny svaly těla. Tarsus je stejně jako nártoun plochý, bočně silně stlačený, ale stavba prstů se výrazně liší od většiny vodních ptáků. Každý ze tří prstů, směřujících dopředu, je ohraničen samostatnou širokou kožní čepelí a končí plochým tupým drápem, podobným hřebíku. Vnitřní hrana lopatek je mnohem širší než ta vnější, což je důležité při potápění. Zadní prst je malý, ale také ohraničený kožovitou čepelí, horizontální „noha“ prakticky chybí. Peří je husté a husté, s hedvábným leskem, pokryté vodoodpudivým lubrikantem. Aptérie zabírají malou plochu, peří a kostrč, uzdička zůstává holá (u loonů je opeřená). Celkový počet peří může dosáhnout 20 tisíc. a další. Ocasní pera jsou redukována, existuje 12 primárních letek a 17–22 sekundárních per. Línání všech letek probíhá současně a je doprovázeno ztrátou schopnosti létat. Křídla jsou úzká, ale ne krátká, let je rychlý a přímý. Charakteristická je silueta létajícího ptáka: protáhlý, dlouhý a tenký krk, protáhlé tělo, jehož zadní okraj vyčnívá z tlapek místo chybějícího ocasu. Potápky nemohou manévrovat ve vzduchu ani vzlétnout ze země, vzlétají z vody po dlouhém běhu. Obecný typ zbarvení, zejména u zimního opeření, je u vodního ptactva standardní – nahoře tmavé, dole světlé. Pohlavní dimorfismus je málo vyvinutý (samci a samice se prakticky neliší), sezónní dimorfismus je naopak významný. V období páření se na hlavě mnoha druhů vyvíjejí světlé dekorativní peří (hřebeny, límce), zobák, krk a boky jsou často pestře zbarvené. Úplné línání nastává koncem léta – podzim, neúplné předmanželské línání (zasahující pouze část vrstevnicového opeření) – na konci zimy – brzy na jaře. Tropické druhy mají pouze jeden svlékání. Většina potápek se vyznačuje jasně červenou (zřídka žlutou, bílou) duhovkou očí. Nohy jsou zbarveny diskrétně – v tmavě šedých, nazelenalých, nahnědlých tónech. Kuřata plemenného typu mají jeden ochmýřený úbor s charakteristickými podélnými pruhy na těle a krku, složitý kontrastní vzor na hlavě a zobáku. Kromě pestrého peří se vzor skládá z jasně zbarvených (červených, karmínových) oblastí holé kůže na čele, v blízkosti očí a kolem zobáku. Zbarvení hlavy a krku kuřat je druhově specifické a má zjevnou signální hodnotu. Bledý čelní plak tedy rodičům signalizuje, že kuřátko potřebuje zahřát. Aechmophorus péřové bundy mají jednoduché zbarvení, připomínající zimní oblečení pro dospělé. Změna z péřového oblečení na péřové se prodlužuje. Podélná kresba na hlavě a krku často zůstává až do línání v první zimní srsti na konci podzimu. Ptáci získávají konečné dospělé opeření ve 2. roce života, mláďata malých druhů – již příští rok na jaře.
Životní styl, výživa, reprodukce
Díky svým strukturálním vlastnostem potápky dobře plavou a potápějí se a účinně se živí ve vodním sloupci. Tlapa potápek operuje pod vodou s minimálním výdejem svalové energie v jednotlivých fázích úderu. Když se chodidlo posune dopředu, metatarsus se automaticky otočí dovnitř podél podélné osy, prořízne vodu hranou prstových lopatek, aniž by narazil na silný odpor vody. Při „pracovním“ zdvihu zpět se metatarsus vrátí do původního stavu, prsty se lopatkami „opírají“ o tloušťku vody a dávají tělu tlak vpřed. Amplituda rotace metatarzu dosahuje 120°. Cestovní rychlost potápek pod vodou dosahuje 3 m/s. Na rozdíl od potápníků potápky nepoužívají při potápění křídla. Obvykle se krmí v hloubce 1–1,5 m, ale někdy se zachytí do sítí v hloubce až 25 m Při krmení stráví ptáci pod vodou v průměru asi 30 sekund, ale mohou tam zůstat až 3 zápis. Mnohem méně často potápky chytají kořist na hladině vody a nad vodou, sbírají hmyz z rostlin a dokonce je chytají ve vzduchu. Pták zachycuje kořist špičkou svého ostrého zobáku v procesu polykání, větve spodní čelisti se automaticky rozšiřují do stran. Tato adaptace (streptognathia) umožňuje spolknout velké předměty vcelku. Streptognathia není vyvinuta u laonů. Potápky se živí vodním hmyzem, korýši, měkkýši, pulci a rybami. Další potrava (řasy) se vyskytuje jen příležitostně. Stupeň rybožravosti závisí na velikosti druhu, ročním období a geografickém rozšíření. V období hnízdění tvoří hlavní potravu bezobratlí v přezimovacích oblastech se potápky stávají téměř zcela rybožravými. Od prvního dne života obsahují žaludky kuřat malá skrytá pírka získaná z krmení od rodičů. Peří zajišťuje tvorbu pelet z chitinu bezobratlých, kostí a rybích šupin. Když se peleta vrátí do vody, ptáci sbírají uvolněné peří a znovu je sežerou. Potápky se zřejmě živí pouze ve dne a noční aktivita je pozorována v období tahu a období páření. Během migrace ptáci létají pouze v noci, ve dne se živí a odpočívají. Migrace jsou typické pro druhy žijící v mírných zeměpisných šířkách severní a částečně jižní polokoule. Během migrace a zimování se nenacházejí hlavně ve sladkých vodách, ale v pobřežních vodách moří, které na zimu nezamrzají.
Potápka stříbřitá (Podiceps occipitalis). Potápka stříbřitá (Podiceps occipitalis). Většina tropických a vysokohorských druhů a populací potápek žije přisedle ve sladkých vnitrozemských vodách nebo provádí menší místní migrace. Nejméně 5 druhů žije na chladných horských jezerech And v pásmu puna v nadmořské výšce 3000–5000 m (výškový rekord zřejmě patří potápce stříbřité (Podceps occipitalis)). Sedavé chování některých druhů, jako je potápka atitlanská (Podilymbus gigas) z jezera Atitlan v Guatemale, potápka krátkokřídlá (Rollandia microptera) z andských jezer Titicaca a Poopo potápka Junin (Podiceps taczanowskii) z jezera Junin (také v Andách), vedlo k výraznému zmenšení jejich křídel. Tito ptáci prakticky nemohou létat. Potápky nikdy netvoří skutečná hejna, i když během tahů a zimovišť lze spatřit hejna až několika stovek plavoucích ptáků. Obvykle se muchomůrky vyskytují samostatně nebo v párech. Jsou monogamní, párují se na jednu sezónu. Většina druhů se vyznačuje hnízdním konzervatismem. Pro hnízdění si potápky zpravidla vybírají mělké sladkovodní útvary se stojatou nebo slabě tekoucí vodou, pokryté hustou vznikající vegetací. Mnoho druhů hnízdí pohromadě, tvoří kolonie několika desítek hnízd, často na okraji kolonie racků nebo v blízkosti hnízd lysek. Blízkost spíše agresivních druhů je jakousi ochranou hnízda před útoky predátorů. Typická jsou plovoucí hnízda, obvykle obklopená stonky vodních rostlin, ale ptáci je mohou umístit i do volné vody. Někdy hnízda volně plavou, častěji se základnou dotýkají dna a jsou upevněna na jednom místě.
Potápka Clarkova (Aechmophorus clarkii). Potápka Clarkova (Aechmophorus clarkii). Vzhledem k tomu, že potápky téměř nechodí po souši, staví si hnízda jen velmi zřídka na břehu, na břehu vody nebo na pahorku. Pouze potápka západní (Aechmophorus occidentalis) a potápka Clarkova (Aechmophorus clarkii), žijící v západní Severní Americe, chodí dobře po souši a dokážou si stavět hnízda ve značné vzdálenosti od vody. Partneři obvykle staví několik hnízd z různých rostlinných materiálů – stonky, listy, oddenky. Pouze jedno hnízdo slouží ke kladení vajec, zatímco ostatní slouží jako plošiny pro odpočinek a páření. Stejně jako potápky se potápky nemohou pářit na vodě. Rituál páření potápek je velmi složitý a rozmanitý. Je to druh párového tance na vodě, který se skládá z několika figur, které synchronně předvádějí ptáci. Partneři se potápět; „běží po vodě“, hlučně šplouchají tlapami; předvést rituální otočení hlavy a načechrat ozdobné peří; vyměňují si zbytky vodních rostlin, které drží v zobáku. Nejtypičtější jsou „póza tučňáka“ (ptáci stojí ve sloupci na vodě), „kočičí póza“ (křídla jsou pootevřená, peří načechrané, ozdobná pírka na hlavě načechraná) a „hrbáčská póza“ (hlava je spuštěna, krk je zakřivený, peří na zádech jsou zvednuté). Existuje také skupinový proud; Ve skupině obvykle vyniká nejaktivnější jedinec – „iniciátor“. Rituální pózy jsou doprovázeny zvukovými signály. Vokalizace je různorodá – hvizd různých tónů, dunivé trylky, ječení, nosní a hrdelní výkřiky. V období páření jsou potápky hlučné, jindy jsou více tiché. Rituálně také pohodlné chování – čištění opeření, dotýkání se hrudníku po potápění. Snůška potápek obsahuje 2 až 10 podlouhlých vajec. Čerstvě snesená vejce jsou matně bílá, ale postupně získávají zelenohnědý odstín, obarvený materiály vlhkého hnízda. Inkubace obvykle začíná druhým vajíčkem a trvá 20–30 dní. Oba partneři se podílejí na inkubaci a péči o kuřata. Pták, který přichází z hnízda, aby se nakrmil, pokrývá vejce hnízdním materiálem, maskuje je a případně je „ohřívá“ teplem, které se uvolňuje při hnilobě vegetace. Mláďata se líhnou v různých časech. Po vylíhnutí mláďata vylezou na záda rodičům a ti je poprvé nesou, často je krmí na zádech.
Potápka pulec (Podiceps gallardoi). Potápka pulec (Podiceps gallardoi). Ve spárech pulce muchomůrky (Podiceps gallardoi), objevená v roce 1974 v jižní Patagonii pouze dvě vejce, z nichž se vylíhne pouze jedno mládě. V chladném počasí se mláďata doslova zahrabávají do peří dospělých jedinců. Někdy se potápky dokonce potápějí s kuřaty zastrčenými pod křídly. Postupně péřové bundy stále častěji jdou do vody, učí se potápět a snaží se samy nakrmit. Krmení trvá 44–79 dní, poté se mláďata osamostatní a mláďata se rozpadnou. Ontogeneze u malých druhů probíhá rychleji. Některé populace v nízkých zeměpisných šířkách mají během léta druhou a dokonce třetí snůšku. Ptáci pohlavně dospívají na začátku 2. (velký druh – 3.) roku života. Rekord dlouhověkosti – 13 let – patří potápce malé. Potápky špatně snášejí zajetí, ale v polovolných podmínkách mohou vytvářet páry a rozmnožovat se. U potápek nejsou žádní mezirodoví kříženci, mezi některými blízce příbuznými druhy je omezené (a někdy i absorpční) křížení. Dospělí potápky mají málo přirozených nepřátel, protože ptáci tráví většinu svého života nad vodou a v případě nebezpečí se okamžitě potápějí. V letu jsou zranitelnější. Snůšky potápek ničí mnoho opeřených a čtyřnohých predátorů, v evropské části Ruska jsou to především racci velcí, vrány kapucínky, potápky bahenní, lišky a mývalové. Negativní dopad predátorů je umocněn vyrušováním člověkem. Snůšky ještě více trpí náhlým zvýšením hladiny, zaplavením hnízd. Vajíčka potápek snesou jen krátkodobé záplavy. Někdy na kombinaci těchto faktorů zemře až polovina snůšek. Mláďata se často stávají kořistí velkých ryb. Na zimovištích byly zaznamenány případy hromadného úhynu potápek v období prudkého chladného počasí, kdy jsou obvykle nezamrzající nádrže pokryty ledem. Potápky trpí zimními bouřemi a také znečištěním vody ropou. V moderních podmínkách nabyly muchomůrky na významu jako biologický ukazatel stupně znečištění sladkovodních útvarů pesticidy a těžkými kovy. Jako poměrně velcí a zcela vodní predátoři se stali posledním článkem hromadícím škodlivé chemické sloučeniny v ekologických řetězcích vnitrozemských vodních útvarů. Při usazování v rybích farmách lze některé potápky považovat za podmíněně škodlivé, ačkoli základem jejich stravy jsou na většině míst vodní bezobratlí. Jak ukázaly speciální studie, mláďata pozřená ptáky tvoří desetiny procenta celkového počtu ryb v konkrétní nádrži, takže škodlivost potápek je značně zveličená. Na zimovištích se potápky živí především drobnými nekomerčními druhy ryb – sledi, kulovnicemi, lipnicemi, blenniemi atd. Oblast

Moderní rod muchomůrek (Podicepsposlouchejte)) známý z oligocénu. Centrem původu a moderní rozmanitosti potápek, jako jsou plameňáci, je Jižní Amerika. Moderní potápky jsou rozšířeny po celém světě, s výjimkou polárních oblastí a některých oceánských ostrovů, 5 ze 6 rodů a 16 z 23 moderních druhů je zastoupeno na západní polokouli. Druhy rodu Poliocephalus – endemit Austrálie a Nového Zélandu, rod Rollandia – Jižní Amerika a laskavý Aechmophorus – Severní Amerika.
Potápka šedolící (Podiceps grisegena). Foto: Shawn McCready, flickr.com. CC BY-ND 2.0 Potápka šedolící (Podiceps grisegena). Foto: Shawn McCready, flickr.com. CC BY-ND 2.0 V Rusku hnízdí 5 druhů ze 2 rodů (včetně potápky velké, potápky šedolící – Podiceps griseigena). Do počátku 20. stol. Potápky byly v Evropě intenzivně vyhubeny kvůli poptávce po chlupaté kůži (tzv. „ptačí srsti“). V současné době nemají potápky komerční hodnotu jako vodní ptactvo kvůli špatné kvalitě masa, i když je všude po kousku lovci chytají spolu s kachnami a lysky. Původ ruského jména „potápka“ pravděpodobně také souvisí s nepoživatelností jejich rybího masa, ale možná odkazovaly na charakteristickou siluetu ptáků na vodě: tenký dlouhý krk a neúměrně velká hlava kvůli péřový obojek připomínal hubu potápku tenkonohou. V současné době se ve většině oblastí Ruska potápky zvyšují a rozšiřují svůj areál, aktivně osidlují rybníky rybích farem, ale na některých místech jsou vzácné a sporadicky rozšířené.
Ochrana vzácných a ohrožených druhů
Podle Červené knihy IUCN jsou 2 úzkoplošné druhy potápek v kritickém stavu a další 3 jsou k dnešnímu dni vyhynulé.
Potápky ve folklóru
Potápky se díky své slávě vynikajících potápěčů staly postavami ve folklóru a mytologii mnoha národů. Na severu Sibiře, v některých oblastech Kanady, existuje legenda, že to byl potápka, která se hluboko ponořila a zvedla ze dna moře, které pokrylo celý svět kus země, který se později stal kontinentální zemí. Koblik Jevgenij Alexandrovič Publikováno 29. listopadu 2022 v 16:35 (GMT+3). Naposledy aktualizováno 3. května 2023 v 12:55 (GMT+3). Kontaktujte redakci