Jak dlouho se líhne koroptev?
Čukar, často lovený pták, je také předmětem domácího chovu v mnoha oblastech země pro maso a vejce. V tomto článku budeme hovořit o tom, jak správně udržovat tyto ptáky.

Pár asijských chukarů v letních chatách poblíž Sevastopolu. 08.03.2023/XNUMX/XNUMX. Autor: Lina Golovneva
Tento druh koroptve je nejběžnější a je často popisován při jeho popisu bez uvedení slova „asijský“, za předpokladu, že je to naznačeno. Asijský chukar žije na velké ploše planety, včetně Spojených států, Afriky a Havaje. Není také neobvyklé, že se tento druh koroptve používá k boji.
Tento pták patří do čeledi bažantovitých a je také známý jako skalní koroptev nebo horská koroptev díky svým normálním stanovištím v horských oblastech.
Čukar je malý pták, jeho hmotnost zřídka přesahuje jeden kilogram.
Koroptev horská, která má obvykle délku těla 40 cm, má standardní hmotnost 300 až 800 gramů. Peří tohoto ptáka je atraktivní: hlavní barva je světle žlutá, ale existují také odstíny šedé, modré a jemné růžové. Ocasní pera jsou oranžová a oči tohoto ptáka jsou orámovány červeně a krk a část hlavy jsou žluté.
Čukaři žijí na poměrně širokém území, v závislosti na druhu je lze nalézt v různých oblastech světa, jako jsou USA, Nový Zéland, Altaj, Kavkaz, Krym, Asie, Himaláje a Čína. Tito ptáci obvykle žijí v hejnech a dávají přednost obývání konkrétní oblasti, zřídka migrují, kromě případů, kdy se cítí ohroženi. Nelétají však na velké vzdálenosti a často se usazují v blízkých oblastech. Ráno čukaři prozkoumávají své území a jdou hledat potravu a odpoledne pijí vodu a schovávají se ve stínu vysokých stromů.
Ptáci se začínají rozmnožovat v raném věku, již v prvním roce života. Aby vytvořili snůšky, vyhrabávají nory v blízkosti vodních zdrojů. Samice klade najednou 10 až 15 vajec, která se líhnou současně. Čukarská kuřata rychle rostou a ve věku tří měsíců se již podobají dospělým.
V zimě to mají čukaři těžké a často hynou. Proto se v tomto období snaží zůstat v bezpečí tím, že vyjíždějí do vyšších míst a vyhýbají se zbytečným úletům. Zůstávají žít na stejném území jako na jaře a v létě a nemigrují. Pokud ptáci přežijí sněhovou bouři, samice budou moci klást snůšky, aby obnovily populaci. V zimních podmínkách jsou čukaři ohroženi také predátory, jako jsou jestřábi, sokoli, vlci, lišky a lasici. Někdy se mohou stát obětí toulavých koček.
Před zahájením chovu by měly být pro čukary připraveny vhodné podmínky. Pro chov ptactva je vhodná útulná a prostorná voliéra s dobrou ventilací. Je důležité zajistit, aby teplota a vlhkost ve výběhu byla pro čukaře vhodná a aby dostávaly dostatek světla.
Ve srovnání s koroptev šedou jsou koroptve chukar mnohem stabilnější a společenštější, rostou společně, pták způsobuje méně problémů v chovu než koroptev šedá. Čukarům stačí malý výběh pro pár. Čukaři se rychle ochočí. Dokonce mohou svému majiteli dovolit, aby si je pohladil. Nemůžeš pohladit tu šedou koroptev! Nemá cenu je chovat s jiným ptákem, protože tam budou neustálé boje.
Na dno ohrádky na záhony můžete dát stromovou kůru a na ni seno jako podestýlku. Oblázkový pískovec je také vhodný, protože je nejsnazší najít ptáka v jeho přirozeném prostředí – v místě nejbližšího oblázkového pískovce, tj. místa hojně navštěvovaná všemi ptáky a lovit je (jedna ze 100% metod) – přesně u východu na „oblázky“ – všichni se koupou v písku a jí oblázky – a to pravidelně. Stejně jako jdou k vodě – všichni.
Voliéra by měla být také vybavena krytým místem, chráněným před srážkami, aby se pták mohl schovat. Kontakt s kočkami je pro ni kontraindikován, protože při pohledu na ně se pták může vyděsit a ublížit si na stěnách výběhu.

Voliéra s asijskými čukary. Rozměry ohrádky jsou 2x1x2 metry. Autor: Olesia Petrowna
Na rozdíl od koroptví, které žijí pouze v páru, lze čukaře chovat i v rodinách. Jeden samec může žít se 2 – 5 samicemi. Samice však díky vzájemnému tlaku mohou naklást výrazně méně vajíček, než kdyby žily v párech.
Při správné péči mohou asijští čukaři žít doma až 20 let.
Co nakrmit
Krmení asijských chukarů má také své vlastní vlastnosti. Výživa by měla být vyvážená a obsahovat všechny základní živiny, včetně bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů. Krmné směsi pro čukary lze zakoupit ve specializovaných prodejnách nebo připravit samostatně.
Hlavními zdroji bílkovin pro čukary jsou vejce, tvaroh, hmyz, červi a další proteinové doplňky. Kromě toho ptáci potřebují obilí, zeleninu a ovoce, které poskytují jejich tělu všechny potřebné vitamíny a minerály. Vyvážená krmiva vyvinutá pro brojlery jsou dobrou volbou pro krmení čukarů, protože obsahují všechny potřebné přísady.
Zdravá zrna pro čukary jsou:
pšenice bohatá na bílkoviny;
oves, obsahující vlákninu a mnoho vitamínů;
ječmen, vyvážený ve složení živin;
kukuřice, která obsahuje čisté sacharidy;
otruby, které mohou sloužit jako náhrada obilí, ale nemohou být hlavním zdrojem výživy;
jáhly obsahující hodně bílkovin.
Krmivo obilí je bezpodmínečně nutné doplnit čerstvými bylinkami, které mají ptáci velmi rádi. Čukary budou zajímat následující druhy zeleně:
jetel;
kopřiva;
vojtěška;
listy hlávkového salátu;
mladý zelený hrášek.
Vkládání vajíček
Koroptve šedé se obvykle líhnou během letních měsíců a vajíčka kladou až na jaře. Asijští čukaři teoreticky začínají snášet vajíčka ve 4 měsících věku, ale kvůli drsnějším klimatickým podmínkám začínají snášet vajíčka i na jaře. Ve srovnání s koroptvemi šedými snáší koroptve chukar mnohem méně vajec. Maximální počet vajec v jedné snůšce u tříletých samic je 28, ale obvykle se tento počet pohybuje od 22 do 24 vajec, i když jsou ptáci chováni v jednotlivých klecích.
Inkubace
Chukar vejce se inkubují přibližně 25 dní. Prvních 22 dní by se teplota měla udržovat na 37,6 stupních a vlhkost na 60 %. Poté by měla být teplota snížena na 36,5 stupňů a vlhkost by měla být zvýšena o 10%. V tomto období je potřeba vajíčka obracet přibližně 6x denně.
Mladý růst
K ohřevu mláďat je nutné udržovat teplotu kolem +35 stupňů. Pokud kuřata sedí nehybně, schoulená a chmýří, je třeba zvýšit teplotu, protože zmrznutí je pro mladé ptáky velmi nebezpečné.

Čukarské kuřátko. Autor: Iraida Innokentievna
Mláďata chukarů jsou nejprve krmena nakrájenou zeleninou s přídavkem tvarohu, vařených vajec a malého množství prosa. Jedním ze zásadních zdrojů vápníku jsou vaječné skořápky, které se doporučuje podávat na samostatném talíři. Pro výživu ptáků se také doporučuje používat komerční krmivo pro brojlery. Do věku jednoho měsíce jsou čukaři postupně převáděni do potravy pro dospělé. Nejprve se krmí nakrájenou zelí s tvarohem a vařenými vejci s malým podílem prosa. Povinným zdrojem vápníku budou vaječné skořápky, které je vhodné nalít na samostatný talíř. Ptáci by také měli být krmeni průmyslovým krmivem pro brojlerová kuřata. Do věku jednoho měsíce jsou čukaři postupně převáděni do potravy pro dospělé.

Čukarská kuřátka. Chůzí připomínají krůtí drůbež

Čukarská kuřátka. Chůzí připomínají krůtí drůbež

Čukarská kuřátka. Chůzí připomínají krůtí drůbež
Autor fotografií: Iraida Innokentievna
Ve srovnání s mláďaty koroptve šedé nejsou koroptve chukar tak žravé. Poměrně brzy začnou běhat jako dospělí. Zajímavé – chodí téměř kolmo. Šedivé koroptve ještě dlouho běhají jako křepelky, ale tyhle už jsou druhý den jako velké.






Pár asijských chukarů v letních chatách poblíž Sevastopolu. 08.03.2023/XNUMX/XNUMX. Autor fotografií: Lina Golovneva
Je důležité si uvědomit, že čukaři jsou velmi jemní ptáci, kteří vyžadují pečlivou péči a pozornost. Je důležité udržovat optimální podmínky pro ustájení a stravu, stejně jako zajistit ptákům dostatek čerstvé vody a čistou voliéru. Dodržováním těchto jednoduchých pokynů můžete úspěšně chovat asijské čukary v zajetí a užívat si tento zážitek.


Koroptev šedá je malý divoký pták, který je svou velikostí podobný kuře domácí. Koroptev šedá má tlumenou šedomodrou barvu s charakteristickými světlými skvrnami a pestrou kresbou. Tento druh je považován za velmi běžný druh rodu koroptve, mající široké stanoviště.
S oblibou nazývají koroptve divoká kuřata. Mají poměrně příjemnou chuť masa a zároveň je velmi výživné, díky čemuž jsou oblíbeným předmětem lovu nejen lidí, ale i velkého množství volně žijících zvířat a ptactva. Pojďme se na ptáčka koroptev šedého podívat blíže a zjistit jeho rysy.
Внешний вид
Malý přízemní kuře velikosti holuba, délka těla 29–31 cm, rozpětí křídel 45–48 cm, hmotnost 310–600 g; tělo je zaoblené, kompaktní, krk je krátký.
S obecně ochranným monochromatickým šedým zbarvením opeření je ocas červený, což je zvláště dobře viditelné u létajících ptáků. Dospělý samec v chovném opeření na blízko má na hrdle a tvářích zrzavou kresbu, kontrastující s šedým zbarvením krku, příčné hnědé pruhy na bocích a tmavou podkovovitou skvrnu na břiše, dobře viditelnou při pták zvedá hlavu například při úzkosti. Na podzim a v zimě je barva méně jasná.

Samice je podobná samci, ale bledší; černá „podkova“ je slabě vyjádřená nebo chybí. Mladí ptáci jsou zbarveni šedě a hnědě bez výrazných červených nebo tmavých skvrn, pouze pruh na ocase je jasně červený. Kuřata jsou pokryta nažloutlým chmýřím se vzorem černých skvrn a podélných pruhů na hlavě a horní straně těla, chmýří na týlu, temeni a zadní straně hřbetu s načervenalým nádechem. Od chukara se liší nenápadným zbarvením zobáku a nohou, černou „podkovou“ na břiše a červenými tvářemi a hrdlem; pruhy na bocích jsou hnědé, nikoli černé.
Samec i samice nejčastěji produkují vrzavé jednoslabičné „chirr“ nebo dvouslabičné „chirrek“.
Habitat
Pták se nachází v jižní části Ruska, Dánska, Švédska, dokonce i na území Německa a Velké Británie. To znamená, že koroptev šedá má široké stanoviště. Místa, kde se nejčastěji vyskytuje, jsou louky, malé rokle a křoviny. Někdy se koroptev objeví na rozlehlých polích. Můžete se s ním setkat i v bažinách a bažinatých oblastech, ale pouze pokud jsou tam suché ostrovy. Divoká koroptev se obvykle vyhýbá usazování v hustých lesích, preferuje okraje lesů, mýtiny a háje. Do těchto oblastí je přitahuje přítomnost velkých keřů, ve kterých ptáci tráví život a skrývají se před nepřáteli.

Pokud si koroptev šedá vybrala místo k životu, neopustí ho. Vybrané místo se stává domovem pro ptáky na celý život. Zde se krmí, staví hnízda a starají se o kuřata. Nejpozoruhodnější je, že kuřata, která vyrůstají, zůstávají na stejných územích.
Charakter a životní styl
Většinu času zůstává schovaný na zemi ve vysoké trávě nebo mezi keři. Pohybuje se hlavně pěšky, snadno manévruje hustou trávou. Letí neochotně. Let je hlučný, střídá se řada rychlých klapek a klouzání.
Jsou to přisedlí ptáci a žijí na otevřených prostranstvích. Hnízda se vyrábějí na zemi ve formě lemovaných prohlubní umístěných na odlehlých místech. Celý život ptáka se odehrává přibližně na jednom území. Jen nedostatek jídla ji nutí opustit své obydlené oblasti a vydat se hledat potravu. Takové migrace nesnáší snadno, nucené přemisťování mění koroptev šedou ve velmi plachého ptáka.

V zimě se stahuje do obydlených oblastí, nocuje na dvorech, v blízkosti budov, ale i v křoví nebo na úpatí dun a kopců, shromažďuje se v těsném hejnu na sněhu na závětrné straně.
Koroptev má vyvinuté svaly nohou, takže rychle běhá a dobře překonává překážky. V zimě a na podzim vede družný způsob života. Na jaře, v období rozmnožování, se koroptve šedé lámou do párů. Každý pár má své místo pro stavbu hnízda.
Jídlo
Stravu tvoří především bobule, hlízy, semena a kořeny obilovin. Na podzim a v létě jedí hmyz, to znamená, že tito ptáci přinášejí velkou pomoc zemědělství.
Reprodukce a délka života
V zimě vedou koroptve šedé družný život a se začátkem jara si každý jedinec začíná hledat partnera. Samci se někdy pouštějí do bojů o pozornost samic. Koncem dubna začínají samice stavět hnízda. Pro hnízda si vybírají hustou trávu v blízkosti keřů a stromů. Vnitřek hnízda je izolován peřím, listím a trávou.

Snůška se skládá z 12-25 vajec. Vajíčka jsou hladká, tmavě šedá. Samice inkubuje vajíčka asi 25 dní, po celou tu dobu je samec vedle ní. Mláďata se rodí koncem jara – začátkem léta.
Mláďata rostou pomalu. Mláďata dosahují velikosti dospělých až po 4 měsících. Puberta u koroptví šedé nastává ve 12 měsících. Očekávaná délka života ve volné přírodě je 12-13 let.
Přirození nepřátelé koroptví šedé
Šedé koroptve mají spoustu přirozených nepřátel:
- luňáci, gyrfalconi, sovy a další draví ptáci, dokonce i vrány mohou lovit rostoucí koroptve;
- fretky, lišky, polární lišky a mnoho dalších dravých obyvatel lesů a polí.

Kvůli takovému množství nepřátel se vzácná koroptev někdy dožívá až 4 let, i když za příznivých podmínek je mnoho jedinců schopno žít až 10-13 let. Před predátory se prakticky nemá čím chránit, kromě svých maskovacích barev. Šedá koroptev je považována za snadný cíl. Proto samice a samec tak pečují a své potomky chrání. Jen díky vysoké plodnosti a rychlé adaptaci kuřat nehrozí populaci divokých kuřat vyhynutí.
Kromě přirozených nepřátel přináší značné škody populaci koroptve šedé i aktivní používání různých pesticidů v zemědělství. Pokud hejno žije poblíž osady, pak je mohou navštěvovat i kočky a psi, aby profitovali z mladých jedinců. Ježci, hadi snadno rozbijí hnízda a hodují na vejcích. Zvláště mrazivé a zasněžené zimy způsobují také úhyn velkého množství koroptví. V tomto období jsou kvůli nedostatečné potravě velmi oslabení a stávají se snadnou kořistí predátorů.
Stav populace a druhů
Šedá koroptev v současné době není v Červené knize Ruska, na rozdíl od její bílé koropteve, které hrozí úplné vyhynutí. Stav tohoto druhu je stabilní díky velmi vysoké plodnosti a přežívání potomstva.
Od konce sedmdesátých let uplynula staletí, jeho populace začala všude klesat, mnozí to připisují chemikáliím a pesticidům používaným k ošetřování zemědělských polí. Rychle rostoucí města navíc obsazují obvyklá stanoviště koroptví šedých, dokonce i obyčejní dvorní psi se stávají hrozbou pro své potomky. Například v Leningradské oblasti dnes není více než tisíc jedinců, v Moskevské oblasti o něco více. Z tohoto důvodu je koroptev šedá v Červené knize těchto oblastí a několika dalších v centrální části země.

Ornitologové podporují populaci koroptev pravidelným vypouštěním exemplářů dříve chovaných ve výbězích do jejich přirozeného prostředí. V umělých podmínkách se cítí velmi pohodlně a pak v přírodě rychle zakořeňují a dávají potomky. Předpovědi jsou více než pozitivní, podle odborníků lze populaci všude obnovit a koroptev šedé nehrozí úplné vyhubení – o tento druh se postarala sama příroda, která se mu odvděčila vysokou plodností.
Koroptev šedá, přestože se jedná o volně žijícího ptáka, má blízko k člověku již mnoho tisíc let. Byla žádanou trofejí dávných lovců a od té doby se nic nezměnilo – stále se loví, její maso je považováno za chutné a výživné. Také se snadno ochočí a vychová ve výbězích.
chov koroptví
Vzhledem k tomu, že koroptev je divoký pták, je třeba při domácím chovu pamatovat na některé důležité body. Za prvé, bílé maso těchto ptáků je žádoucí kořistí nejen pro mnoho predátorů, ale také pro dravce. Často je napadají jestřábi a dokonce i vrány. Prvním pravidlem proto je, že musíte svou farmu dobře chránit pomocí ohrádek a pohodlných přístřešků.
Za druhé, koroptve si ve volné přírodě na některé potraviny zvyknou, takže byste je neměli krmit stejně jako ostatní drůbež. Přečtěte si více o pravidlech krmení v našem dalším článku. Co se týká vycházkové plochy, kromě toho, že musí být chráněná ze všech stran, nesmí chybět přirozený úkryt – keře. Ve volné přírodě žijí koroptve v zalesněných oblastech s hustou vegetací, proto se rády schovávají ve stinných oblastech. Do výběhu můžete vysadit trnku, šípky nebo jakékoliv jiné keře.

Pokud se rozhodnete chovat koroptve, samozřejmě první otázkou, která vyvstane, je, kde ptáka získat? Řekněme hned, že je nejjednodušší začít s dospělými ptáky. Můžete si je sami ulovit při lovu (což je docela obtížné) nebo si je koupit od farmářů. Pár, který musíte mít. Další možností je najít nebo znovu koupit vejce a odchovat mláďata. Poslední metoda je nejnáročnější na práci a vyžaduje další znalosti o chovu kuřat. Pokud však není možné najít dospělého ptáka, budete muset použít tuto metodu.
Připomeňme, že koroptev šedá, která je nejvhodnější pro domácí chov, dnes žije v přírodě na většině území naší republiky. Například oblast rozšíření zaujímá zónu od hranic zemí SNS po Altaj, celou severní zónu až po jižní Karélii. Pták se usadí poblíž horního toku Pechory a oddělené populace poblíž Bílého moře.
Pokud máte dospělé koroptve, zbývá udělat jen málo věcí: správné krmení a životní podmínky. Jiná věc je, jestli jste sehnali vajíčka těchto divokých ptáků. Mimochodem, zkrocení kuřat, jak ukazuje praxe, je mnohem jednodušší.
K získání potomka potřebujete:
- Vezměte malý košík o rozměrech 30*30 centimetrů a zakryjte jej silnou vrstvou slámy a sena.
- Vejce položte tak, aby se navzájem nedotýkala a ležela tupým koncem dolů. Každé dva dny po dobu 15 dnů by měly být otočeny.
- Samotný košíček postavte na chladné místo, ale na vejce položte světlou slepici.
- Asi po 25 dnech se mláďata rodí. První den je necháme se slepicí v tomto koši, poté je přesadíme do samostatné klece, rozdělené na dva sektory.
- Když kuřata vyrostou a zesílí, mohou být vypuštěna do malého výběhu na trávě. Děti potřebují suchou půdu a slunce, aby se dobře vyvíjely.
- Po jednom týdnu se kuřata od slepice oddělí. Po měsíci by měli být ptáci schopni samostatně chodit ve výběhu.