Jak dlouho žijí v průměru kosatky?
Jedí doslova všechno živé: ryby, hlavonožce, mořské savce. Když je dostatek potravy, žijí v míru s ostatními kytovci, ale pokud kosatky dostanou hlad, bez váhání zaútočí na všechny velryby a velryby, jiné delfíny, ploutvonožce a dokonce i tučňáky. Navíc na velikosti kořisti nezáleží: pokud je velká, pak se kosatky chovají jako celé stádo. Když není možné kořist zabít jednou ranou, kosatky ji vyčerpávají okusováním kusů masa z jejího těla. Zatínají zuby do velryb, trhají jim jazyk a trhají ploutve.

Kosatky mají složitou sociální organizaci: samice s telaty obou pohlaví tvoří rodinu. Několik rodin se sejde a zorganizuje skupinu (z anglického pod). Členové skupiny jsou na sebe velmi silně vázáni, vztahy mezi jejími členy jsou velmi vřelé a přátelské. Zdravé kosatky pomáhají nemocným nebo starším sourozencům. Dospělí silní jedinci se aktivně účastní lovu, zatímco samice s mláďaty jsou na vedlejší koleji, ale přesto se podílejí na jídle. No, když je člen skupiny s něčím nespokojený, tak nejvíc udělá, když rozhořčeně plácne ploutví o hladinu vody.

Vědci rozlišují dva typy kosatek: homebodies a tranzitní kosatky.
gauč brambory – Jedná se o kosatky, které se živí převážně rybami a jen v některých případech se mrknou na ploutvonožce. Tento typ se sdružuje ve skupinách do 15 jedinců, chodí v řetězu a hledají hejna ryb. Když je objeveno hejno ryb, kosatky ji srazí na vodní hladině do klubíčka, rozdrtí rybu ocasem a jednu po druhé se ponoří do středu hejna. Abychom byli spravedliví, stojí za zmínku, že tito homebodies, neboli rezidentní kosatky, vůbec nesplňují přezdívku kosatky. Jejich chování a způsob krmení připomíná keporkaky.
Druhý typ je tranzitující kosatky. To jsou skuteční zabijáci. Jejich strava zahrnuje další delfíny, velryby, ploutvonožce, mořské vydry a lachtany. Existují důkazy, že kosatky útočí na jeleny a losy, kteří plavou přes malé kanály. Zajímavé pozorování: stopy po kousnutí byly nalezeny u poloviny zkoumaných velryb, velryb a 65 % vorvaňů. Jen si to představte: každá druhá vorvaň byla za svůj život napadena kosatkou.
Tranzitní lidé se shromažďují v menších skupinách ve srovnání s domácími. Skupinu tvoří 3 – 5 jedinců. Charakteristickým rysem takové skupiny je její „tichost“, protože savci, které kosatky loví, mohou slyšet jejich hlasy.

Zajímavá fakta o kosatkách.
1-Orcas rodí vždy pouze jedno mládě. Zhruba jednou za pět let.
2-Občas kosatky dosahují délky 10 metrů a hmotnosti 6-7 tun.
3-Zuby kosatek dorůstají délky 11-13 centimetrů.
4- Samice kosatky nikdy neporodí více než 5-6 mláďat za celý svůj život.
5-Březost u kosatek trvá téměř rok a půl.
6-Orcas mají svůj vlastní „jazyk“ a kosatky z různých skupin mají svůj vlastní dialekt, pokud lze nazvat rozsah zvuků, které si vyměňují za účelem komunikace.
7-Srdce kosatek bije pod vodou o polovinu rychleji než na hladině.
8-Orcas může dosáhnout rychlosti až 50 kilometrů za hodinu.
9-Všechny kosatky jsou černobílé, i když se občas najde čistě černá a čistě bílá, ale to je důsledek genetické odchylky.
10-Orcas jsou společenská stvoření. Dávají přednost koexistenci v malých skupinách spojených rodinnými pouty. Někdy však počet skupin kosatek může dosáhnout čtyřiceti až padesáti jedinců.
11-Dospělá kosatka potřebuje 100-150 kilogramů potravy denně.
12-Mládě kosatky je dlouhé jeden a půl až dva a půl metru.
13 – Samice kosatky žijí v průměru dvakrát déle než samci.
14-Orcas jsou chytrá zvířata a snadno se cvičí.
Kosatka patří do rodiny delfínů. To znamená, že je to nejbližší příbuzný delfínů skákavých a delfínů bělobokých – v myslích lidí nejinteligentnější, nejdobromyslnější a nejbezpečnější tvorové na Zemi. Není známo, jak je to s dobrou povahou, ale pokud jde o mozek, je kosatka chytřejší než jakýkoli delfín. Její inteligence je na druhém místě po lidské inteligenci. Je to nejchytřejší zvíře na planetě.

Tento savec žije ve všech mořích a oceánech, ale mnohem více preferuje chladné a studené vody než teplé. V Severním ledovém oceánu se stanoviště kosatky rozkládá na obrovském území od Karského moře po Grónsko a také v moři Baffinova, Beaufortova, Čukčského a Beringova průlivu. Kosatky nejsou jen v Laptevském moři a Východosibiřském moři.

Внешний вид
Velikosti samců a samic kosatek se liší. Zástupci mužské poloviny mají délku těla nejméně 9 metrů. Existují jedinci, jejichž délka dosahuje 10 metrů. Hmotnost samců se pohybuje od 8 tun. Samice mají délku těla 7 metrů, přičemž jejich hmotnost nikdy nepřesahuje 5 tun. Nejběžnější hmotnost je 4 tuny. Tento savec má v poměru k tělu krátkou hlavu a nemá zobák, který je společný pro všechny delfíny. Čelisti jsou silné a vybavené velkými, silnými, ostrými zuby. Kůže na zádech a hlavě je černá. Podél spodní části těla až k ocasu se táhne bílý pruh. Pokrývá celou spodní čelist, uprostřed těla se zužuje a blíže k ocasu se rozšiřuje.

V blízkosti očí jsou bílé skvrny. Za hřbetní ploutví je také velká světlá skvrna. Je pozoruhodné, že skvrny každého zvířete mají přísně individuální tvar. Boční ploutve jsou široké a oválného tvaru. Hřbetní ploutev je vysoká. U samců je rovný a dosahuje výšky 1,7 metru. U samic je ploutev zahnutá dozadu a je téměř dvakrát delší. Je pozoruhodné, že u kosatek, které žijí v arktických vodách, bílé skvrny v blízkosti očí zežloutnou a ztmavnou za hřbetní ploutví. To je způsobeno velkým výskytem specifických řas v mořské vodě.

Reprodukce a délka života
O reprodukci kosatek je známo jen velmi málo. K početí dochází na konci července, srpna nebo v první polovině září. Těhotenství trvá téměř rok a půl. Mládě se rodí velké. Jeho délka je 2,5 metru, hmotnost dosahuje 180 kg. Dospělé kosatky se k mláďatům chovají velmi dobře, dokonce uctivě, obklopují je neúnavnou péčí a pozorností. Mladší generace se začíná učit lovit od 2 let. Puberta u těchto savců nastává ve 12, často ve 14 letech. Samice rodí jednou za 3 roky. Zachovává si schopnost reprodukce až 40 let. Samci se dožívají v průměru 40 let, samice až 50 let.

Chování a výživa
Kosatky žijí ve skupinách 15-20 jedinců. Plavou téměř všude, ale raději neplavou do otevřených vod oceánu. Od pobřeží se vzdalují maximálně na 800 km. Živí se rybami a savci. Navíc mají jasnou gradaci. Někteří z těchto zástupců delfínů jedí pouze ryby, zatímco jiní dávají přednost živočišnému masu.
Je pozoruhodné, že tyto dva druhy se nikdy navzájem nekříží a žijí v oddělených hejnech. Loví vždy ve velké skupině. Pokud zaútočí na hejno ryb, naženou je na hromadu a pak se jedna po druhé vrhnou do samých houští svých obětí a omráčí je svými obrovskými těly. Pak jedí. Dospělá kosatka sežere denně minimálně 200 kg ryb. Potápí se, jako všichni delfíni, do hloubky 300 metrů. Pod vodou můžete zůstat klidně alespoň 20 minut.

Při lovu zvířat se používá úplně jiná taktika. Zde na kořist útočí dospělí samci. V dálce čekají samice a mláďata. Kosatky převracejí ledové kry, na kterých leží tuleni, nebo se zaklínují do stáda plovoucích mrožů a rozbíjejí je na kusy. Své oběti omráčí, utopí a pak sní. Během hostiny mají všichni stejná práva: jak samice s mláďaty, tak účastníci honu.
Bylo zjištěno, že kosatka se stará o své starší a všemi možnými způsoby podporuje slabé a nemocné. Mezi těmito predátory nikdy nedochází k žádným konfliktům. Vztahy ve smečce jsou velmi přátelské. Kosatka ve stavu podráždění a nespokojenosti naráží ocasem do vody, umí vydávat hlasité zvuky, ale nikdy nepoužije zuby proti svým příbuzným.

Tito savci se živí různými druhy ryb. Sleď, treska, halibut a tuňák se jim dostávají do žaludku. Nepohrdnou ani měkkýši. Mezi zvířaty, která jedí, jedí tuleně, tuleně a mrože. Jedí velryby beluga a narvaly. Mohou také zaútočit na velrybu. Na tomto zvířeti je přitahuje jazyk, kterým olizuje plankton z vousů. Často je na ně obrovský savec příliš, ale mladé velryby nevydrží nápor agresivních predátorů. Kosatky nenechají svou kořist vyplout na hladinu, snaží se ji zahnat co nejdále do hlubin. Bez přístupu vzduchu velryba slábne a umírá.

Kosatka nikdy neútočí na lidi. Minimálně v historii jsou takové případy neznámé. Jde zde s největší pravděpodobností o to, že „koruna přírody“, stejně jako jídlo, tohoto nenasytného predátora nezajímá. Na lidském těle je velmi málo tuku a masa a kosatka se nechce udusit kostmi. Nebo možná cítí intelektuální převahu toho podivného dvounohého tvora, a proto se neodváží na něj zaútočit. V zajetí se tato zvířata velmi snadno cvičí a jsou přátelská a společenská.

Naposledy aktualizováno 8. října 2022 administrátorem