Kde se zoborožci vyskytují?

Zoborožci / Bucerotidae – čeleď ptáků ze stejnojmenného řádu (Bucerotiformes).
Zoborožci / Bucerotidae
Zahrnuje 59 druhů žijících v Africe, jižní a jihovýchodní Asii, na ostrovech Tichého oceánu a Indického oceánu; 10 z nich je endemických v Jižní Africe. Všichni zoborožci jsou si svým životním stylem velmi podobní, ale v jiných ohledech jsou nesmírně různorodí.
popis
Zoborožci / Bucerotidae dostali své jméno díky svým velkým dlouhým zobákům, ostře zahnutým dolů a majícím na bázi výrazné výrůstky různých tvarů, které chybí pouze u zástupců rodu Toko nebo Toki. Okraje zobáku jsou nepravidelně vroubkované. Navzdory své velikosti jsou takové zobáky velmi lehké, protože uvnitř nich (stejně jako uvnitř kostí ptáků) jsou velké vzdušné prostory. V tomto případě však existuje mezi zástupci této rodiny výjimka. U kala helmice je přední část výrůstku hustá, strukturou podobná kosti. Díky tomu je u dospělého jedince tohoto druhu podíl lebky na celkové hmotnosti ptáka asi 11%. Funkce přívěsků zoborožců je nejasná, ale vědci spekulují, že mohou sloužit k podpoře velkých zobáků, posílení hovorů nebo přitahování kamarádů.
Velikost zoborožců se pohybuje od 30 cm u nejmenšího zástupce, toka malého, až po 1,2 m u havrana kafirského. Hmotnostní rozdíly se pohybují od 60 g do 6 kg. Navzdory tomuto rozsahu jsou zoborožci většinou velcí, podsadití ptáci. Srůst prstů je charakteristický: druhý a třetí prst se spojí o polovinu délky hlavní falangy, třetí a čtvrtý o 2/3 falangy. Výjimkou jsou vrány rohaté, jejichž prsty nejsou srostlé.
Aby mohli podepřít hlavu a velké zobáky, mají zoborožci poměrně silné krční svaly. Hlava je malá vzhledem k velikosti těla; ocas a krk jsou dlouhé; křídla jsou dosti dlouhá, mohutná, široká a silně zaoblená; nohy jsou velmi krátké.
Biotopy a rozsah
Zoborožci / Bucerotidae jsou rozšířeni v tropických deštných pralesech Afriky, na jihozápadě Arabského poloostrova, v jižní a jihovýchodní Asii a na ostrovech Tichého a Indického oceánu. Hnízdí v přírodních dutinách. Vždy žijí v hustých vysokých lesích a většinu času tráví na stromech, s výjimkou vran rohatých, které obývají volná prostranství s řídkými keři. Různé druhy zpravidla zabírají různé ekologické výklenky, což umožňuje zoborožcům žít na stejných územích.
Zoborožci/Bucerotidae jsou přisedlí ptáci.
Život
Zoborožci/Bucerotidae jsou utajení, ale hluční ptáci. Zřídka se objevují v oblastech obdělávaných lidmi, preferují panenské lesy. Malé druhy poměrně často létají v hejnech 10-20 ptáků, zejména v zimě, zatímco větší druhy obvykle létají v párech. Létají velmi vysoko (mnohem výše než nejvyšší stromy) s krkem nataženým dopředu a hlavou mírně skloněnou dolů. Za letu často mávají křídly a vytvářejí charakteristický hluk.
V období páření tvoří všechny druhy monogamní páry. Ptáci si hnízdí například v dutinách stromů, jako je dipterocarpus a syzygium. Zoborožci nejsou schopni sami vytvářet dutiny ve stromech, a tak si pro sebe musí hledat dutinu vhodné velikosti. Dostupnost hnízdišť je jedním z limitujících faktorů velikosti populace.
Na začátku období páření začne samec hledat vhodnou dutinu. Jakmile se dutina najde, vyzve samici k prohlídce budoucího hnízda. Pokud je samice s hnízdištěm spokojená, dochází nedaleko od něj k páření. Poté, co samice naklade vajíčka, samec utěsní díru hlínou a ponechá jen úzkou mezeru, kterou se „zajatcův“ zobák sotva vejde. Samice inkubuje vajíčka a samec jí pravidelně nosí potravu. Samice zůstává v dutině ještě několik týdnů po vylíhnutí kuřat. Celou tu dobu samec poskytuje rodině potravu.
Klasifikace a systematické postavení
Tradičně jsou zoborožci/Bucerotidae považováni za čeleď v rámci řádu Coraciiformes. Podle klasifikace Sibley-Ahlquist je tato čeleď rozdělena do samostatného řádu Bucerotiformes, který se skládá ze dvou čeledí (spolu s Bucorvidae). Od počátku 4. století jsou na základě fylogenetických studií nosorožců řazeni nosorožci do řádu Bucerotiformes, ale sestávající již ze XNUMX čeledí (spolu s Bucorvidae, Phoeniculidae, Upupidae).
Klasifikace zoborožců se poměrně často měnila, proto jsou v různé literatuře některé druhy ptáků řazeny do různých rodů.
Podle databáze Mezinárodní unie ornitologů rodina zahrnuje 14 rodů a 59 druhů:
druhy
- Aceros — Asijské kalao
- Aceros nipalensis — nepálské kalao
- Anorrhinus austeni
- Anorrhinus galeritus — Kalao s krátkými zuby
- Anorrhinus tickelli — Hnědé kalao
- Anthracoceros albirostris — Zoborožec malabarský
- Anthracoceros coronatus — Zoborožec indický
- Anthracoceros malayanus — Zoborožec černý
- Anthracoceros marchei — Palawanský zoborožec
- Anthracoceros montani — Zoborožec Suluanský
- Berenicornis comatus — Asijské kalao bělochocholaté
- Buceros bicornis — Dvourohé kalao neboli gomrai
- Buceros hydrocorax — Oheň Gomray
- Buceros nosorožec — malajský gomrai
- Bycanistes albotibialis
- Bycanistes brevis — Silverwing Kalao
- Bycanistes bucinator — Kalao trubač
- Bycanistes cylindricus — Hnědé kalao
- Bycanistes fistulator — Křičící Kalao
- Bycanistes subcylindricus — Šedolíčé kalao
- Ceratogymna atrata — Kalao s černou přilbou
- Ceratogymna elata — Kalao se zlatou přilbou
- Horizocerus hartlaubi — Černý malý proud
- Horizocerus albocristatus — Africké kalao bělochocholaté
- Lophoceros alboterminatus — Korunovaný proud
- Lophoceros bradfieldi — Skalní proud
- Lophoceros camurus — Nízký proud
- Lophoceros fasciatus — Pestrý proud
- Lophoceros hemprichii — Hemprichův proud
- Lophoceros nasutus — Africký šedý proud
- Lophoceros pallidirostris — Bledozobý proud
- Ocyceros birostris — Indický šedý proud
- Ocyceros gingalensis — Cejlonský šedý proud
- Ocyceros griseus — Malabarský proud
- Penelopides affinis
- Penelopides manillae
- Penelopides mindorensis
- Penelopides panini — Penelopidy rudoocasé
- Penelopides samarensis
- Rhabdotorrhinus corrugatus
- Rhabdotorrhinus exarhatus — Kalao-penelopides Temminck
- Rhabdotorrhinus leucocephalus — Vrásčité kalao
- Rhabdotorrhinus waldeni — Zoborožec rufoushlavý
- Rhinoplax bdění — Kalao s přilbou
- Rhyticeros cassidix — Sulawesi kalao
- Rhyticeros everetti — Sumba kalao
- Rhyticeros narcondami — Zoborožec narcondamský
- Rhyticeros plicatus — Papuánské kalao
- Rhyticeros subruficollis — Načervenalé kalao
- Rhyticeros undulatus — Vlnité kalao
- Tockus damarensis
- Tockus deckeni – Jacksonův proud
- Tockus erythrorhynchus — lek červenozobý
- Tockus flavirostris — Žlutě účtovaný proud
- Tockus jacksoni
- Tockus kempi
- Tockus leucomelas
- Tockus monteiri — Současná Monteira
- Tockus ruahae
- Tockus rufirostris