Moderni reseni

Kolik váží holub hřivnáč?

Holub hřivnáč je divoký holub lesní, jeden z největších holubů žijících na našem území. Pták je krásný, ale má chraplavý hlas, který vzbuzuje strach. Toto je jediný holub, který je schopen sbírat listy a bobule pro jídlo. Jako součást početných skupin se po sklizni živí na polích. Migruje v závislosti na ročním období. Je to objekt pro sportovní lov i pro přípravu různých pokrmů.

Holub hřivnáč: popis

Vědecký název ptáka je „Columba palumbus“. Ve starověkém Řecku se jim říkalo jednoduše „Columba“, což je odvozenina slova „potápěč“. To je způsobeno tím, že někteří zástupci rodu se během letu náhle vrhli po hlavě. Druhá část vědeckého jména je poněkud nejasná, ale věří se, že v překladu znamená „holubice“. Tak populární jména jako holub hřivnáč a vityuten není jasné, co znamenají, takže to lze považovat za záhadu.

Existuje několik poddruhů, v závislosti na geografickém rozšíření. Liší se od sebe velikostí bílé skvrny umístěné na krku.

Odborníci tedy zdůrazňují:

  • Typový poddruh, rozšířený po celé Evropě, Sibiři a severní Africe.
  • Azorský poddruh je považován za nejtmavší a zároveň nejjasnější. Poddruh je rozšířen v souostroví Azory.
  • Íránský poddruh má ve srovnání s typovým poddruhem světlejší barvu.
  • Ve Skotsku žije poddruh Kleinschmidt.
  • Asijský poddruh se vyskytuje v Himalájích. Vyznačuje se přítomností úzkých skvrn na krku, nažloutlého odstínu.
  • Severoafrický poddruh se prakticky neliší od typového poddruhu.
  • Poddruh Gigi je běžný na ostrově Sardinie.

Rod se skládá ze 3 a půl tuctu odrůd. Mělo by být zřejmé, že se to týká pouze holubů Starého světa, s výjimkou holuba Caesara, který byl najednou dovezen z jiných území. Tito holubi žili na naší planetě již před 7-8 miliony let. Předpokládá se, že mají společné předky s americkým poddruhem, kteří žili buď v Novém nebo Starém světě. Odborníci zatím nedospěli ke společnému názoru.

Holub hřivnáč část 1

Внешний вид

Tito holubi se od ostatních typů holubů liší svou velikostí a také barvou opeření. Samci dorůstají délky téměř půl metru a samice mají o 5-6 centimetrů méně. Hmotnost samců dosahuje téměř půl kilogramu nebo i více a tělesná hmotnost samic je o něco nižší. Tělo je protáhlé, proudnicové. Ocas je poměrně dlouhý a křídla poměrně krátká.

Je téměř nemožné rozlišit samici od samce podle barvy peří, protože hlavní barvu představují modrošedé tóny s přítomností namodralého odstínu. Spodní část těla je stejně jako spodní část křídel světlejší a více namodralá, což je dobře patrné za letu. Při roztažení křídel se nahoře objeví bílý pruh, který kontrastuje s tmavě nahnědlou barvou horní části křídel, zatímco letky jsou téměř černé.

Ocasní pera jsou na špičkách tmavá. Po stranách krku jsou jasně viditelné bílé skvrny, které jakoby oddělují oblast hlavy od oblasti strumy a hrudníku. Samci mají ve srovnání se samicemi větší skvrny. Přirozeně byste měli věnovat pozornost duhovému iridiscenci krční oblasti, která je zvláště atraktivní u samců a je typickým znakem příslušnosti k holubům. Zobák je oranžové barvy se žlutavou špičkou. Oči jsou světle žluté a končetiny růžové.

Mláďata jsou zbarvena více do červena a bez skvrn v oblasti krku, stejně jako bez výrazného kovového lesku. Jejich zobák je hnědý a jeho špička je bílá. Holub hřivnáč se může pochlubit schopnostmi létání, kterých městští sizari nejsou schopni. Při útěku před svými pronásledovateli prokazuje vynikající letové schopnosti ve vzduchu a provádí akrobatické manévry. Při startu jsou na značnou vzdálenost zřetelně slyšet hlasité zvuky mávání křídel a pískání. Jeho chůze se neliší od chůze jiných druhů holubů: chodí po malých krůčcích a škube hlavou dopředu a dozadu. Díky poměrně houževnatým tlapkám drží bezpečně na větvích nebo drátech. Bohužel se nemůže pochlubit svými hlasovými schopnostmi, neboť vydává chraplavé vytí. V přirozeném prostředí může žít více než desetiletí a půl.

Kde bydlí holub hřivnáč?

Biotop holuba hřivnáče zasahuje téměř do celé Evropy, s výjimkou severních území Skandinávie, na jihozápad Sibiře, na Kavkaz a Krym, do severního Kazachstánu, do střední Asie, do Himálaje, na území Číny a Středního východu, stejně jako na severní území afrického kontinentu. V mnoha oblastech svého stanoviště provádějí tito holubi sezónní migrace. Po celý rok žije na jihu Evropy, stejně jako na jihu Turkmenistánu a občas zimuje na Krymu a na Kavkaze. V Himalájích, v horách Afghánistánu i na Blízkém východě může jen zimovat, jako v rozlehlé Africe.

Přečtěte si více
Srbský smrk: popis druhu, oblíbené odrůdy, výsadba a péče, použití v krajinářství.

Vityuten nejraději žije v lesních houštinách a mezi keři je vidět jen občas. Může žít v lesních oblastech, které se nacházejí jak na pláních, tak v horských oblastech, přičemž si vybírá buď listnaté stromy nebo jehličnany. Nejraději se usazuje v blízkosti okrajů lesů a mýtin, na březích nádrží a v lesních pásech, stejně jako v lužních lesích. Blízkosti lidí se raději vyhýbá, ale tam, kde nejsou tito ptáci rušeni, například v Evropě, se může usadit v městských parcích, pod střechami obytných domů a dalších budov, na balkónech i v blízkosti polí.

Zajímavé vědět! V Anglii je tento druh považován za nejpočetnější mezi holuby. Je jich tady asi 5 milionů. Vyskytuje se v parcích a zahradách mnoha měst a vesnic v Anglii. Zde jej lze jen stěží zařadit mezi lesní ptáky, protože se živí lidmi.

Čím se živí holub hřivnáč?

Tito holubi jsou ve stravě velmi vybíraví, takže mohou sníst vše jedlé, co na své cestě najdou. Holubi sbírají potravu zpravidla ze země, ale holub hřivnáč může sbírat jedlé části z rostlin, a to jak na zemi, tak na větvích rostlin.

Strava těchto holubů se skládá z:

  • Ze semenného materiálu různých rostlinných druhů v podobě obilovin, luštěnin, brukvovitých rostlin a hvězdnic. Kromě toho se živí zralými a spadanými zrny hrachu, obilovin, pohanky, konopí, slunečnice atd.
  • Ze zelené vegetace v podobě vzcházejících výhonků ozimých plodin, stejně jako ze šťavnatých mladých listů divokých, polních a zahradních rostlin, včetně výhonků řepky a zelí.
  • Ze šťavnatého ovoce různého původu zastoupené borůvkami, zimolezem, brusinkami, bezem, třešní, jeřábem aj.
  • Z ořechů, žaludů, bukových, borovicových a smrkových semínek.
  • Z pupenů, v létě i v zimě.
  • Od hmyzu a měkkýšů.
  • Z potravinového odpadu, který najdou na smetištích nacházejících se v blízkosti obydlených oblastí.

Stejně jako mnoho jiných druhů ptáků, i holub hřivnáč požírá malé oblázky, aby rychleji strávil pevnou potravu. Tyto oblázky působí jako mlýnské kameny a melou tvrdou potravu. Hmotnost oblázků dosahuje 2 gramy, ale holub může najednou sníst až 100 gramů obilí nebo až 75 gramů žaludů. Strava závisí na stanovišti, stejně jako na přítomnosti blízkých výsadeb kulturních rostlin. Holub hřivnáč v podstatě sbírá to, co na polích po sklizni zbylo, takže nemá smysl říkat, že tito holubi způsobují škody na úrodě. V době sklizně začínají mláďata holubů hřivnáčů dospívat, takže ptáci se na polích objevují v hejnech. V této době můžete začít lovit tyto holuby.

Charakter a životní styl

Tito ptáci preferují zalesněné oblasti a během období rozmnožování se schovávají v lesních houštinách. Jejich přítomnost může být určena pářením samců, stejně jako piskotem mláďat. Dávají přednost velmi opatrnému životnímu stylu: pokud jsou ptáci během tohoto období vyrušeni, mohou jednoduše opustit hnízdo s nakladenými vejci. Pokud je situace klidná, usadí se v blízkosti člověka a bez problémů se rozmnožují. V zásadě lze tyto ptáky nalézt v párech, ale někdy i ve skupinách, zejména při hledání potravy nebo poblíž napajedla. Po vylétnutí mláďat tvoří zejména s příchodem podzimu početná hejna.

Ptáci trvale žijí pouze v jižním prostředí a z území severnějších oblastí létají do jiných, teplejších oblastí. Krymští holubi zimují v jižní Evropě. Migrace začíná v září a pokračuje do října. Přes období stěhování trvá migrační proces ptákům nejméně měsíc. Ptáci se také vracejí různými způsoby v závislosti na jejich stanovišti.

Zpravidla urazí hlavní vzdálenost v první polovině dne a noc tráví v lesích, posazených na vysokých stromech, ze kterých se otevírá široký výhled. Posadí se až poté, co nad tímto místem několikrát krouží, aby se ujistili, že je zcela bezpečné. Zpravidla používají stejnou trasu bez ohledu na to, kterým směrem letí. Ptáci se na jaře vracejí na svá hnízdiště a málo odpočívají a k migraci využívají celé denní světlo. Na podzim často odpočívají a vysedávají na polích ke krmení. Ptáci, kteří zůstali zimovat na svých stanovištích, smetou z polí přes zimu vše, co se dá sníst.

Zajímavý moment! Navzdory tomu, že ptáci potřebují akumulovat energii, chovají se na polích velmi opatrně, vybírají si místa s vegetací nepřesahující jejich kolena nebo na polích se strništi. Aby lovci demonstrovali bezpečnost území, umisťují na pole vycpané vrány a holuby. Je třeba poznamenat, že spousta vycpaných zvířat musí vytvořit a napodobit skupinu ptáků, kteří se živí na poli, jinak to nebude fungovat.

Rozmnožování a potomci

Holubi dávají přednost vytváření manželských párů jednou a na celý život. Po přezimování se holubi vracejí do hnízda v párech a mladí jedinci teprve začínají tvořit manželské páry. Mladí samci přebírají určitá území a začínají se pářit. Zpěv těchto ptáků připomíná nudný, nekonečný zvuk.

Přečtěte si více
Jak můžete obložit studnu?

Holubice se nachází na vrcholu stromu, někdy vzlétne a vrátí se. Poté znovu stoupá k obloze a tak dále několikrát. Po setkání se samicí samec přiletí k samici a začne ji vláčet s sebou na své území. Hry na páření jsou doprovázeny hlasitým vrkáním, které je doprovázeno hlubokými úklonami. Pokud je samice se samcem spokojená, vyšle samci signál, že se může pářit.

Manželský pár spolu hledá místo pro hnízdo. Hnízdo se zpravidla nachází mezi vidličkou spolehlivých větví, umístěnými ve výšce 2 až 20 metrů nad zemí. Samec se zabývá dodávkou stavebního materiálu a samice se zabývá úpravou hnízda. Hnízdo holuba hřivnáče připomíná vraní hnízdo. Po uspořádání hnízda do něj samice naklade pár vajec, načež samice začne vejce inkubovat. Pokud to vyjde, tak se koncem léta může objevit další holubí potomek.

Manželský pár inkubuje vejce po dobu 17 dnů a poté, co se kuřata narodí, je manželský pár krmí po dobu 25-29 dnů. Nejprve rodiče krmí svá kuřata plodinovým mlékem několikrát denně, poté pouze dvakrát denně – ráno a večer, ale směsí obilného a obilného mléka. Ve věku tří týdnů začínají mláďata na den opouštět rodičovské hnízdo a vracejí se až večer. Po úplném opuštění rodičovského hnízda zůstávají mladí jedinci nějakou dobu v péči svých rodičů. Zcela samostatná se stávají ve věku jednoho měsíce.

Zajímavý moment! Samice tráví až 70 procent času odpočinkem a inkubací vajíček. Zbytek času je věnován snídani a večeři, stejně jako hygienickým postupům. Samec tráví asi 57 procent inkubací a odpočinkem. O něco více než 20 procent se utratí za snídaně a večeře. Zbytek času je věnován péči o péči a hygienické postupy.

Přírodní nepřátelé

Tento holub má dostatečný počet přirozených nepřátel.

Holubi hřivnáči jsou připraveni ke svačině:

  • Ve vzduchu a mezi větvemi chytají jestřáby a krahujce.
  • Vzdušný lovec jako sokol stěhovavý.
  • Vrána kápová loví slabé jedince, ale i mláďata.
  • Straky a sojky ničí hnízda.
  • Veverkám také nevadí jíst holubí vejce.

Určitou hrozbu pro počty těchto ptáků představují také lidé, kteří loví holuby a také ničí jejich stanoviště. Člověk, který rozšiřuje území pro své životní aktivity, nutí tyto ptáky hledat jiná území a volných území je stále méně. Populace holubů byly vážně podkopány používáním různých chemikálií na polích. Bohužel je tento druh uznáván jako škůdce zemědělské půdy, což neumožňuje zákaz lovu na něj.

Kromě toho má změna klimatu vážný dopad na počty těchto ptáků. Pokud jaro nebude teplé a léto deštivé, pak manželský pár nebude moci odchovat druhé potomstvo. Kruté zimy a nedostatek potravy vedou k úhynu až 70 procent mláďat a také až 30 procent dospělých jedinců.

Важный момент! Na území Kubanu zimují mnohatisícová hejna a některá z nich jsou zastřelena lovci. Jelikož je holubů tolik, začíná mezi nimi epidemie kandidózy, která způsobuje mnohem větší škody než myslivci. Prodloužení doby odstřelu lze považovat za oprávněné, aby se zabránilo epidemii mezi ptáky.

Stav populace a druhů

Počet holubů hřivnáčů v přirozeném prostředí je více než 50 milionů jedinců, přičemž většina z počtu žije v Evropě – asi 80 procent. Nejvíce obyvatel žije v oblasti východního Baltského moře. Dochází k postupnému rozšiřování stanovišť těchto ptáků ve Skandinávii a na Faerských ostrovech. To se děje proto, že holubi aktivně rozvíjejí zemědělskou krajinu s množstvím potravy. Povolení k lovu platí v Anglii, Francii, Maďarsku a Skotsku.

Přečtěte si více
Jak změnit čas na palubní desce VW?

Biotop holubů hřivnáčů po celé své délce není stejně jako na území naší republiky jednotný, proto se zde vyskytují v několika skupinách čítajících asi jeden a půl tuctu jedinců. Početnější hejna lze pozorovat, ale pouze v období sezónní migrace.

Na území moskevské oblasti je extrémně málo skupin, i když před půl stoletím jich bylo mnohem více. Na území Leningradské oblasti bylo do 70. let minulého století asi 1 hnízd na 10 km okraje lesa, ale po 70. letech, kdy byl lov na ně povolen, se jejich počet znatelně snížil. Nutno podotknout, že v těchto místech se stále vyskytují holubi hřivnáči.

Odborníci se domnívají, že lov nehrál hlavní roli v poklesu počtu těchto holubů, protože jejich lov má svá specifika a myslivci jej neovládají. V Kaliningradské oblasti se podle údajů z let 2008-2011, kde tito ptáci nejsou vzácní, o lov holubů hřivnáčů zajímalo pouze 35 lovců z 12 tisíc. Tento druh nevyžaduje ochranu, protože podle IUCN neustále přibývá.

Důležitý fakt! Poddruh Azory se vyskytuje pouze na ostrovech Pico a San Miguel, a proto je uveden v Mezinárodní červené knize. Smutný osud potkal na začátku minulého století poddruh Madeiry.

Holubí ptáci jsou předmětem sportovního lovu, i když mohou být zastřeleni za účelem přelidnění určitých oblastí, což vede k rozvoji různých epidemií. Epidemie způsobují ptačím populacím mnohem větší škody než lov.

Holub hřivnáč je divoký holub hřivnáč, který je považován za největšího holuba v Rusku. Holub hřivnáč je krásný pták s děsivým chraplavým hlasem. Je považován za jediného holuba, který dokáže sbírat bobule a listy k jídlu.

Divoký holub se obvykle shromažďuje ve velkých hejnech a krmí se ve stlačených polích. Je to také stěhovavý pták, takže provádí sezónní lety. Holub hřivnáč je předmětem sportovního lovu a kulinářského umění.

Внешний вид

Zbarvení holuba lesního je podobné městskému sisarovi. Jeho peří má modrošedou barvu. Na hrudi si můžete všimnout narůžovělého nebo načervenalého odstínu a na krku je zelený, kovový odstín. Tato barva pomáhá ptákům zůstat v lese bez povšimnutí.

Miniaturní hlava je pokryta popelavým peřím. Pozorné oči jsou černé se žlutým lemem. Červený zobák se světlou špičkou je mírně zakřivený. Elegantní krk je kovově šedý, s výraznými bílými skvrnami na obou stranách. Složená křídla a ocas mají tmavší opeření a během letu jsou na nich jasně viditelné bílé příčné pruhy.

Pták je silný a odolný během migrace dosahuje rychlosti až 180 kilometrů za hodinu a je schopen překonat vzdálenost až 1000 kilometrů. Může být stěhovavý nebo přisedlý. To je dáno především přírodními podmínkami stanoviště. Jedinci žijící v severních oblastech mají tendenci se dočasně stěhovat tam, kde je tepleji. A původní obyvatelé například Krymu nebo Kavkazu se raději celoročně zdržují ve svém klimatickém pásmu.

Holub hřivnáč je ve srovnání s jinými holuby poměrně velký pták. Jeho parametry jsou následující:

  • Délka těla k ocasu – asi 40 centimetrů;
  • Rozpětí křídel – až 80 centimetrů;
  • Tělesná hmotnost – od 500 gramů do 1 kilogramu.

Zatímco jeho křídla nevypadají nijak zvlášť objemně, jeho ocas je poměrně dlouhý. Tělo je větší než u jeho městského příbuzného; jeho tenké tlapky mají ostré drápy, které mu umožňují pevně se držet na větvích.

Habitat

Rozšířený v Evropě, západní Asii a severozápadní Africe. V postsovětském prostoru – na východ do Novosibirsku a od 61-62° s.š. w. na jih na Ukrajinu, dolní Povolží, Krym a Kavkaz včetně, stejně jako do Střední Asie. Migrant. Žije v lesích. Krmení na polích. Potrava – semena, méně často hmyz, červi, měkkýši, bobule atd. Předmět sportovního lovu. Počty holubů hřivnáčů ubývají kvůli odlesňování a nadměrnému odstřelu.

Hnízdí v mírných zeměpisných šířkách Evropy a západní Sibiře, stejně jako v severozápadní Africe. Podle stanoviště se jedná o druh přisedlý, stěhovavý nebo částečně tažný. Běžný, ale na mnoha místech málo početný. Opatrný, v období rozmnožování se skrývá v listí stromů a ztichne, když se objeví člověk nebo velké zvíře.

Charakter a životní styl holuba hřivnáče

S výjimkou období odchovu kuřat holub hřivnáč obvykle preferuje pobyt se svými druhy v hejnech, jejichž počet jedinců čítá až několik desítek ptáků. Zvláště velké koncentrace holubů hřivnáčů vznikají při podzimních migracích.

Přestože ptáci hnízdí v tichu jehličnatých a smíšených lesů (častěji na jejich okrajích), holubi hřivnáči tráví zbytek času raději na polích, kde je pro ně obvykle více potravy.

Jsou to velmi opatrní ptáci, ale zároveň mobilní a energičtí. Vydávají hlas a jako všechny holubice vrkají: „Kru-kuuu-ku-ku-kuku.“ A vstává ze země, mává poměrně hlasitě křídly a ostře jimi píská.

Přečtěte si více
Jak rychle a správně připravit vodu do akvária

Lov holubů hřivnáčů patří k řadě sportovních akcí a je nesmírně vzrušující a vzrušující činností. Je pravda, že přirozená opatrnost těchto ptáků způsobuje milovníkům takové zábavy mnoho potíží, ale touha přelstít a nalákat ptáky dodává zábavě vzrušení a vzrušení. A myslivec vyžaduje pořádnou dávku vyrovnanosti, opatrnosti, vytrvalosti a trpělivosti.

Na jaře na povolených územích loví divocí holubi vábením ti, kteří rádi pronásledují opeřenou kořist. Zkušení lovci přitom napodobují hlasy ptáků, a tak je lákají.

V létě často loví holuby hřivnáče s vycpanými zvířaty. To je další běžný způsob, jak takovou kořist nalákat. Umělý pták vyrobený podle obrazu divokého holuba se dá snadno koupit a takové hračky se prodávají ve specializovaných prodejnách.

A jejich žijící protějšky, zvyklé žít ve smečkách, vidí své „příbuzné“ a rádi přilétají a sednou si vedle nich, čehož využívají mazaní příznivci lovu. Navíc čím více vycpaných zvířat, tím vyšší je pravděpodobnost nalákání největšího počtu divokých holubů na takový trik. Lov holubů hřivnáče pneumatickými zbraněmi je u nás zakázán, i když porušovatelé zákona tento typ zbraně často používají.

Jídlo

Strava holubů je založena na rostlinné stravě. Jedná se o žaludy, obilné plodiny. V nabídce je také ovoce, šišky, ořechy, bobule, další rostliny a jejich semena. Divocí holubi mají jednu zvláštnost.

Aby z větve dostali těžko dostupné bobule nebo ořechy, přichytí se k větvi svými drápy a visí na ní hlavou dolů. Když je jídlo vzácné, tito ptáci jedí žížaly, slimáky a housenky. Vityutni žijící v blízkosti lidských obydlí jsou často krmeni zbytky pekařských výrobků. Hejna holubů hřivnáčů s oblibou slétají, aby se živili lány hořčice nebo jetele. Jižní oblasti přitahují ptáky divokými fíky.

Divocí holubi se od ostatních ptáků liší jinou formou pití. U napajedla je lze snadno rozeznat od všech ostatních, jednoduše ponoří zobák do vody a vtáhnou ho speciálními otvory. Před polknutím holub krátce zvedne hlavu.

Rozmnožování a životnost holuba hřivnáče

Holub hřivnáč staví hnízda pro svá mláďata obvykle ve střední Evropě a také na západní Sibiři, kde hnízdění trvá od dubna do září. Ptáci se po zimních přeletech na jaře vracejí na známá místa a v jejich hejnech spolu s již vytvořenými dospělými páry přilétá i obrovské množství mláďat.

Svobodní pánové, sedící na vrcholcích stromů, hlasitě vrkají, přitahují své přítelkyně a jsou zvláště aktivní v ranních hodinách. Koncem dubna se holubi hřivnáči, kteří se rozhodli, obvykle nakonec rozdělili do párů a pilně začali stavět hnízda.

Holubi hřivnáči odchovávají svá mláďata také v severozápadní Africe, kde se chovají celoročně, obvykle aniž by opustili své domovy. Holubi hřivnáči si rychle staví hnízda a svou práci jsou schopni dokončit během několika dní. Základem pro domov budoucích mláďat jsou silné větve spletené s pružnějšími a tenkými.

A na konci stavby jsou výsledná hnízda volná, ze všech stran průsvitná, s rovným dnem, upevněná na stromech, obvykle ve výšce ne více než dva metry. Někdy ptáci využívají i staré budovy jiných ptáků: malých sokolů, strak a vran.

Po postavení hnízd začínají pářící hry, které se projevují vrkáním samců a jejich přelety s kroužením a periodickými přistáními kolem samice. A po provedení nezbytných rituálů jsou vejce konečně snesena. Vzhledem k tomu, že ptáci jsou opatrní, zejména během období rozmnožování, mají tendenci se skrývat v listoví před predátory, velkými zvířaty a lidmi.

A okamžitě ztichnou, když se objeví něco podezřelého, schovávajícího se za větvemi jehličnatých stromů, kde si zpravidla staví hnízda, která obvykle obsahují asi dvě mláďata.

Holubičí matka inkubuje vajíčka 15-18 dní. Otec jí ve všem pomáhá, a tak se oba rodiče aktivně podílejí na výchově mláďat. Následuje období krmení kuřat, které trvá přibližně čtyři týdny. Holubi hřivnáči svá mláďata zpočátku krmí sraženými sekrety plodin, ale postupně mláďata přecházejí na jiné druhy potravy.

Přečtěte si více
Jak odstranit oxalátové soli z těla?

Mláďata nestráví v hnízdě déle než 40 dní. Učí se létat, aniž by poprvé opustili rodiče, ale brzy začnou samostatný život. Vakhiri žijí asi 16 let.

Přirození nepřátelé holuba hřivnáče

Ve volné přírodě je holubice tlustá chutnou kořistí. Mnoho predátorů si na něj brousí zuby a především zobáky.

  • jestřáb a krahujec narážející na kořist ve vzduchu a větvích;
  • sokol stěhovavý je nepřekonatelný opeřený lovec, obratný a silný;
  • vrána šedá je „opeřený vlk“, zabíjí oslabené ptáky, chytá mláďata a vejce na hnízdech;
  • straka a sojka si s dospělým ptákem neporadí, ale vajíčka sežerou – v některých místech podle odhadů až 40 %;
  • Veverka je také velkým fanouškem ptačích vajec.

Lidé způsobují holubům mnoho úzkosti a snižují jejich počet jak přímo, střílejí na lov, tak nepřímo, mění a otravují jejich stanoviště. Nárůst hustoty populace nutí opatrné ptactvo opouštět svá hnízdiště a stěhovat se do divočejších a odlehlejších koutů, kterých je stále méně. Používání pesticidů, zejména dnes zakázaného DDT, značně podkopalo počet holubů. Stejně jako lov na ně, který je nyní velmi omezený. Holub hřivnáč je ale uznávaným škůdcem zemědělské půdy, což neumožňuje úplný zákaz jeho lovu.

Není možné ignorovat takový faktor snižování počtu obyvatel, jako jsou klimatické podmínky. Studená jara a mokrá léta vedou k pozdnímu hnízdění, takže ptáci nestihnou naklást druhé potomstvo. Špatné podmínky zimování a nedostatek potravy vedou k významnému úhynu: 60–70 % mladých holubů a asi 30 % dospělých holubů.

Na Kubáni zimuje mnoho holubů hřivnáčů. Tisícová hejna myslivci jen mírně prořídnou, protože povolení k odstřelu se nevydává každý rok a pouze do 31. prosince. V přeplněných podmínkách začíná mezi holuby epidemie kandidózy, která způsobuje mnohem větší škody než lov. Považuje se za oprávněné prodloužit střeleckou sezónu, aby se snížil počet a zabránilo se přemnožení.

Stav populace a druhů

Světová populace holubů hřivnáčů je velmi početná – čítají asi 51 – 73 milionů jedinců. Včetně Evropy, která představuje 80 % sortimentu, žije 40,9 – 58 milionů (podle údajů z roku 2015). V regionu východního Baltského moře je obzvláště velká populace. Obecně se dosah postupně zvyšuje díky expanzi směrem do Skandinávie a na Faerské ostrovy (Dánsko). Důvodem je rozvoj zemědělské krajiny holubem a hojnost potravy v těchto místech. Lov je povolen v Anglii, Francii, Maďarsku, Skotsku.

V rozsahu vityutni jsou rozptýlené a nerovnoměrné, takže v Rusku jsou běžné, ale ne četné. Narazí na osamělé jedince nebo malá hejna do 15 ptáků. Velká hejna, každé 80 – 150 kusů, a jejich koncentrace lze pozorovat pouze při sezónních přeletech nebo během zimování. V Kubáni se v zimě hromadí tisíce holubů, kteří zde zimují mezi slunečnicovými poli.

A v moskevské oblasti nyní hnízdí několik párů, ačkoli na počátku 30. let minulého století zde byla hejna 40-50 ptáků. V severozápadní oblasti se počet holubů držel na vysoké úrovni až do 70. let, zejména v Leningradské oblasti bylo 1 hnízd na 10 km okraje. Od 70. let se však nešťastní ptáci přidali na seznam loveckých objektů a růst jejich počtu se zastavil. I když v těchto místech stále nejsou neobvyklé.

Obecně lov zřejmě není tak výrazným důvodem poklesu počtu holubů. Lov holubů hřivnáčů má svá specifika a málokterý myslivec se mu věnuje. Tedy v Kaliningradské oblasti, kde je ptáků podle údajů za roky 2008-2011 mnoho. o holuby hřivnáče mělo zájem jen 35 myslivců z 12 tisíc. Status druhu podle IUCN je „druh rostoucí početnosti“ a nevyžaduje ochranu.

Azorský poddruh holuba hřivnáče je uveden v IUCN CC, protože přežívá pouze na dvou ostrovech: Pico a São Miguel. Madeirský poddruh vyhynul na začátku minulého století.

O tom, zda je lov pro svět zvířat zlý, nebo dobrý, lze donekonečna polemizovat. Lovci mají své vlastní přesvědčivé argumenty a střelba, aby zabránila přelidnění a v důsledku toho hladomoru a epidemiím, je z nich nejpřesvědčivější. Hlavní věcí v této věci je jednat moudře, s ohledem na počet holubů a trend jeho změny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button