Lifehacks

Ve kterém měsíci odlétají labutě na zimu?

Největší vodní ptactvo jsou labutě. Lidé se ptají: je to stěhovavý pták nebo ne a kam ptáci létají? Většina bílých jedinců jsou stěhovaví ptáci. Díky silné stavbě a širokým křídlům nemají žádné potíže při dlouhých letech do teplých krajin. Na zimu odlétají v klínu, v jehož čele stojí nejsilnější jedinec. V zimě odlétají bílí ptáci na teplý jih. Zimu obvykle tráví ve Středozemním moři, Kaspickém moři a na jihoasijských pobřežích, kam mají tendenci létat jiní stěhovaví ptáci.

Labutě jsou stěhovaví ptáci

Obecný popis bílých ptáků

Bílé labutě patří do čeledi kachen, podčeledi husí, nejbližšími příbuznými jsou husa a husa. Většina jedinců má bílou pokrývku peří. Černé a australské labutě mají černé peří. U jihoamerického ptáka je téměř celý krk a hlava černé a tělo a základna krku jsou bílé. Rozpětí křídel je až 200 cm, maximální hmotnost ptáka je asi 19-21 kg. Nejmenší jedinec váží -7 kg. Samec a samice se ve vnějších vlastnostech prakticky neliší. Podle druhu se ptáci liší barvou a velikostí peří.

Zajímavostí bílých jedinců je, že existují jako manželský pár. Pár se nachází na nějakém místě. Území, kde se ptáci houfně usazují, již není chráněno jednotlivcem jako v určité oblasti.

Ve velkých sídlech se bílé krásky příznivě a klidně chovají k ostatním jedincům. Sám o sobě je pták docela trpělivý a vyrovnaný. V pohodlném a bezpečném prostředí ptáci plavou pomalu, tiše. Pouze v případě nebezpečí a konfliktu koušou, křičí, mávají křídly, silně natahují krk. Pokud bílý pták udeří křídlem s maximální silou, může se v důsledku toho člověku zlomit ruka.

Labutě tvoří trvalé manželské páry

stanoviště labutí

Bílí jedinci se raději usazují v oblastech s mírným klimatem a v tropických oblastech. Patří mezi vodní ptactvo, a proto žijí převážně v různých typech vodních ploch. Živí se tam v mělké vodě různými měkkýši, malými korýši, rybami a vegetací. Většina ptačích druhů žije na severní polokouli, černý druh žije v Austrálii a na Novém Zélandu. Labuť černokrká, nebo jak se jí jinak říká labuť jihoamerická, se vyskytuje ve sladkých vodách na jihu Jižní Ameriky, kde hnízdila.

Ptáci černokrcí nežijí v následujících zemích:

  • Asie;
  • Střední Amerika;
  • Severní oblasti Jižní Ameriky;
  • Afrika.

Zoologové poznamenávají, že zpěvák žije na euroasijském kontinentu, především v jeho severní části. V zemích jako Island, Skotsko, řada skandinávských zemí, také na území od Kamčatky po východní Sachalin, na Černém, Bílém a Baltském moři. Zpěvák obývá území převážně na vodě. Preferuje velká jezera, která jsou zarostlá trávou, rákosím a rákosím podél okrajů břehů nebo na odlehlých jezerech v lese. Stává se, že se nacházejí na mořském pobřeží v oblastech porostlých rákosím.

Usazují se ve vodních plochách poblíž míst, kde žijí lidé. Pokud labutě žijí blízko lidí, neměly by být rušeny.

Němý žije jižněji než labuť velká. Zaujímá jižní a střední evropskou zónu, stejně jako většinu Asie. Labutě velké, stejně jako jiné druhy labutí, se nacházejí v odlehlých ústích řek a zarostlých jezerech. V bažinách jsou spatřeny i labutě.

Přečtěte si více
Jak vypadají falešné houby?

Labuť černokrká se množí v Jižní Americe

Je labuť stěhovavý pták

Labuť bílá je mrazuvzdorný pták. Pokud bílý jedinec neodletěl přezimovat někam do tepla, pak je pro něj hlavní najít vodní plochu, která nezamrzá, v chladné oblasti pak snadno přezimuje. V nezamrzlé vodní ploše se bílá labuť sama nakrmí. Konvenčně se labutě dělí na stěhovavé, částečně stěhovavé a nestěhovavé jedince. Mezi stěhovavé ptáky zoologové řadí labuť trubač, labuť malá a labuť zpěvná. Na zimu odlétají na severní pobřeží Středozemního a Kaspického moře a také do zemí jižní a jihovýchodní Asie. Pokud se zpěvák pohodlně utábořil na hnízdišti a rybník v chladném počasí nezamrzne, pak bílá labuť zůstává a nejde na jih.

Malá labutí mláďata se objevují v červenci a na přelomu srpna-září již začínají létat, to znamená, že jsou schopná letu. A labutě tundrové chodí na zimu do jižní a jihovýchodní Asie.

Labuť tundra odlétá na zimu do Asie

Do západoevropských zemí zalétá tundra bílá labuť. Bílý pták, který se stěhuje do teplých krajin, urazí jak krátké vzdálenosti, tak tisíce kilometrů. Na jih, kam míří většina ptáků, bílé labutě obvykle odlétají v podzimních měsících, jako je září nebo říjen. Vracejí se brzy na jaře, často v dubnu.

Labuť americká je podobná bílým labutím zpěvným a tundrovým. Zoologové říkají, že americký druh se stal vzácným. Jednotlivci žijí v tundrových lesích v Kanadě a oblastech Aljašky. V zimě létají k břehům Tichého oceánu, byli spatřeni od Aljašky až po samotný Vancouver.Labuť černokrká se nachází v jižní části Argentiny a Chile. Vzhledem ke klimatickým podmínkám, zejména blízké poloze Antarktidy, je zima velmi mrazivá. Černokrcí jedinci létají do míst s mírnými a mírnými klimatickými podmínkami a kam mají dosah. V oblastech Paraguay, Uruguay, jižní Brazílie.

Labuť velká je částečně stěhovavý pták. Téměř po celou dobu žijí jedinci v severní Evropě a řadě asijských zemí. Australská černá labuť není stěhovavý druh. Trvale žije na australském kontinentu a Tasmánii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button