Jak kachny žijí a čím se živí ve volné přírodě?
Kachna divoká je vodní ptactvo z čeledi Anatidae. Distribuován na všech kontinentech, živí se Antarktidou. Tělesná hmotnost dospělého člověka dosahuje 1–1,5 kg. Má výrazný vzhled: protáhlé tělo, krk ve tvaru S. Barva peří samce a samice je odlišná. Rychlost letu dospělého ptáka je až 20–90 km/h. Kachna fušující vytváří monogamní páry, které vydrží až rok. Vylíhne 2 spojky za sezónu. Kachna divoká vede stěhovavý způsob života.
- Vzhled ptáka
- Jak se liší samec od samice?
- kuřata divokých
- Vlastnosti biologie
- Co jí pták?
- Línání
- Sezónní migrace
- Chov ptactva
- Jak vypadá ptačí hnízdo?
- Zajímavá fakta o kachně divoké
- Fotografie
Vzhled ptáka
Kachna divoká je uznávána jako největší mezi kachnami. Délka těla dospělého ptáka je až 62 cm. Rozevřená křídla dosahují 100 cm. Hmotnost se v průběhu sezóny pohybuje od 0,8 do 2 kg. Během inkubace vajec zvyšuje kachna severní svou hmotnost 1,5krát.
Opeřený ptáček má jasnou barvu, peříčka je pokryta kontrastním vzorem. Odstíny hnědé smíšené s plavými akcenty hrají roli maskování. Hřbet je červenohnědý, břicho šedohnědé. Délka života kachny ve volné přírodě je až 3 roky a domestikovaná až 10 let.

Jak se liší samec od samice?
Fotografie kachen jasně ukazují, že kačer a kachna mají rozdíly v barvě. Kachní samec se od samice liší zeleným opeřením hlavy. Lahvově zelená barva kontrastuje s tmavě hnědou hrudí. Jsou odděleny zářivě bílým prstencem uprostřed krku.
Samice kachny Mariany má po celém těle jednotné zbarvení. Společným znakem se samcem je modré zrcátko na křídle. Před inkubací má kachní samice menší hmotnost než kachní samec.

kuřata divokých
Jak vypadá kachní plod, můžete vidět na jaře. Kuřata jsou pokryta měkkým prachovým peřím. Hřbet a křídla jsou zbarveny podélnými tmavě hnědými skvrnami. Mezery jsou vyplněny žlutou a plavou dolů. Chmýří zůstává na těle až 3–4 měsíce, poté začíná línání s úplnou změnou opeření.
Vlastnosti biologie
Zobák kachny divoké je hmatový orgán. Na vnitřní straně zobáku je napnutá tenká vrstva kůže. Pták rozlišuje odstíny chuti, jasně rozlišuje jedlé a nejedlé.
Rostliny a bentické obyvatele, kterými se pták živí, jsou filtrovány díky mnohočetným výrůstkům. Kachna divoká vytlačuje jazykem nepoživatelné částečky. Pták sní až 2,5 kg potravy denně, což se přibližně rovná jeho hmotnosti.
Vede noční a denní životní styl. Odpočinek na chráněných místech chráněných před větrem. Vzlet je hlučný pod úhlem 40–45°. Kachna divoká se nepotápí, ale zraněný pták se může ponořit a plavat až 2 m pod vodou.
Co jí pták?
Zelenohlavý pták zaujímá střední zeměpisné šířky, kde se nacházejí lesy a lesostepní zóny. Usazuje se v blízkosti vodních ploch. Ptačí život je rovnoměrně rozdělen mezi vodní hladinu a pevninu.
Strava kachny divoké zahrnovala:
- rostliny a semena;
- hmyz a měkkýši;
- rak;
- červy;
- žáby a pulci;
- slimáci
- rybí jikry a malé ryby.
Zelení ve stravě kachny divoké tvoří 75 % stravy. Při línání samec konzumuje pouze semena, stonky a výhonky mladých rostlin. Na zimu se procento organických látek srovnává s živou potravou.

Línání
Kachna divoká líná dvakrát ročně. Mimo sezónu samec zcela změní barvu a stane se zbarveným podobně jako samice. Rozdíl je v tmavé barvě „čepice“ na hlavě. Zobák získá hlubší žlutou barvu. Před obdobím páření se kačer divoký vrátí do barvy svého peří. Divoká kachna divoká během svého života až 250krát zpestří.
Sezónní migrace
Kachna divoká je stěhovavý pták. Kachny zelenohlavé provádějí sezónní migrace, když se blíží chladné počasí. Domestikovaná kachna divoká, která zakořenila v obydlených oblastech, nemění své stanoviště. Okupují pobřežní oblasti, kde kachny žijí v zimě před příchodem teplého období.
Odjezd začíná, když mělká voda zamrzne. Při migraci urazí kachna divoká tisíce kilometrů. Přesouvá se ze severních zeměpisných šířek (Rusko, Finsko, Švédsko, pobaltské státy) do oblastí západní Evropy. Raději přežívají chlad ve Francii, Dánsku a Velké Británii.

Chov ptactva
Kachna divoká vytváří monogamní páry, samice si samce může vybrat sama. Samice plave kolem vyvoleného a kývá hlavou. Pokud samec kachny divoké přijal námluvy, pár se stáhne do křoví chráněných před predátory. Je téměř nemožné vidět, jak se kachny páří. Ptáci jsou tajní, zejména v období páření.
Páření a párování vypadají zajímavě. Tanec dvou ptáků může pokračovat hodiny. V období oplodnění samec kachny divoké neopouští samici. Následně, když kachna divoká sedí na hnízdě, kačer jej krmí a chrání před nepřáteli. Po vylíhnutí mláďat manželský svazek slábne. Ale drak dál chrání svou rodinu.

Jak vypadá ptačí hnízdo?
V zemi je vykopáno hnízdo kachen zelenohlavých. Jedná se o malou dírku vystlanou prachovým peřím, peřím a malými větvičkami. Pták preferuje měkkou pobřežní půdu nebo rákosové houštiny. Oba rodiče pracují na stavbě hnízda.
Vejce jsou oválného tvaru a střední velikosti. Kachna divoká snese 1 vejce denně, ve snůšce může být až 5–8 vajec. Inkubace začíná, když je sneseno poslední vejce. Kuřata opouštějí skořápku téměř současně s intervalem několika hodin.

Hnízdo s vejci kachny divoké
Zajímavá fakta o kachně divoké
- Vzhledem k absenci nervových zakončení a krevních cév v tlapkách pták necítí chlad.
- Dračí penis je ve stočeném stavu. Délka pohlavního orgánu se rovná délce těla jedince.
- Hlas divoké kachny má jedinečný rozsah. Hlas kachny divoké se neodráží ani neodráží od předmětů. Jen samičky kvákají svým křikem kachňata a samci.
- Pár se vytvoří na podzim, samička přezimuje se samcem.
- Kachňata mohou považovat prvního tvora, kterého uvidí, za svou matku. V zemědělství se tento jev využívá náhradou kuřecího masa. Kachny tak rozhodně neopustí drůbeží dvůr.
Kachna je všem dobře známá, spolu s vrabci, vránami, holuby a kavkami patří k nejběžnějším ptákům. Patří do kachní rodiny, řádu Anseriformes.
Jak vypadá kachna?
Divoká kachna je malý pták. Má široké, aerodynamické tělo a nohy s plovacími blány. Má poměrně velkou hlavu, plochý široký zobák a krátký ocas. Současně je nepravděpodobné, že maximální hmotnost dospělého ptáka dosáhne dvou kilogramů. Délka těla je obvykle od padesáti do šedesáti centimetrů a rozpětí křídel může dosáhnout sto centimetrů, i když je obvykle menší.

Vzhled divoké kachny závisí na pohlaví a ročním období. Například v jarním období (páření) vypadá kačer mnohem elegantněji než samice. Peří jeho hlavy je jasné – bohatá smaragdová barva s bílým „límcem“. Samice není tak jasná – její hřbet je skvrnitý hnědými, šedými a černými skvrnami. Kachní ocas vypadá černý kvůli několika ocasním perům, břicho je šedé a prsa jsou hnědá. Barva křídla je šedá, na okrajích přecházející do tmavě fialového peří.
Barva zobáku kačera v období páření je tmavého a drsného vzhledu; zobák samice má skvrny podél okraje – to je její charakteristický rys. Za normálních okolností může být zobák dospělého ptáka šedý nebo oranžový.
Tlapky kačera jsou načervenalé, zatímco samice jsou šedooranžové.
V létě, po línání, se kačer i samice zbarví podobně.

Mláďata mají jednoduché pestré opeření a obvykle vypadají jako jejich matka.
Divoké kachny nevydávají hlasité zvuky, mnozí slyšeli jejich charakteristické „kvákání“. Drakes přidávají k obvyklému kachnímu kvákání zvláštní „sha-a-ak“. Tímto způsobem křičí jak domestikovaní, tak divocí ptáci.
Níže vám řekneme, co jedí kachny v rybníku a doma.
Domestikovaná kachna
Nejčastěji domestikovanou kachnou je kachna divoká, nejběžnější ze všech druhů divokých kachen.
Chytání kachen a kuřat pro domestikaci bylo od pradávna považováno za stejný plnohodnotný lov jako lov se zbraněmi. Pouze kachny nebyly zastřeleny, ale nalákány do speciálně vyrobených pastí a návnad.
V zajetí se kachny dobře adaptovaly a byly chovány. V domácnosti se používalo kachní maso, kachní vejce a peří.
Kachny byly navíc chovány jako okrasné plemeno.
Péče o kachny není obtížná, protože kachny jsou nenáročné a nevybíravé při výběru krmiva pro ptáky. Hlavní věc je poskytnout jim přístup k vodě, malý trávník, teplou místnost v chladném období a dobrou výživu.
Mezi domácími (kultivovanými) plemeny kachen jsou nejoblíbenější: Peking, Rouen, Indoutka, Moskevská bílá, Šedá ukrajinská, Mulard, Khaki Campbell atd.
Druhy divokých kachen
Tradičně divoká kachna znamená kachna divoká (popis tohoto konkrétního druhu je uveden výše jako nejběžnější). Ve skutečnosti však existuje poměrně málo druhů kachen. Liší se od sebe pouze velikostí a stanovištěm.
Kromě kachny divoké se ve volné přírodě setkáte s různými druhy čírek, tobogánů, kachen, zlatooček, mořských mořských, racků obecných, ocásků, šelem a vigů. Většina z nich jsou sladkovodní ptáci, ale některé druhy žijí i v mořské vodě.

Několik druhů mořských ryb a kachen, stejně jako kachna mandarinská, je uvedeno v Červené knize a jejich lov je zakázán.
Habitat
Kachna se dokonale přizpůsobí, není plachá a nebojí se lidí, takže míst, kde kachny žijí, je mnoho – lze ji najít i ve velkých městech. Vznikla by náměstí a parky s malými vodními nádržemi, jako jsou rybníky a řeky.

Kachna je považována za ptáka schopného sezónní migrace, ale často, zejména v souvislosti s rozsáhlým změkčením klimatických ukazatelů, hejna raději zůstávají na místě. To platí zejména pro kachny žijící v blízkosti měst nebo v jejich hranicích.
Kde žijí kachny? Ve volné přírodě jsou oblíbeným stanovištěm těchto ptáků nejčastěji stepní oblasti, často bažinaté nebo umístěné v blízkosti malých vodních ploch s rákosovými houštinami a trávou. V horách, pouštích a severních oblastech s drsným klimatem je docela obtížné najít kachny.
Co jedí divoké kachny v létě?
K tomu, aby v přírodě našli pro divoké kachny něco k snědku, jim stačí malá nádrž s hloubkou do půl metru. Skloněním hlavy hluboko do vody a prakticky převrácením se kachna dostane na dno a získá potravu pro sebe.
Kromě toho může kachna pozřít z hladiny vodní nádrže drobné vodní rostliny (okřehek, řasy) a z vodního sloupce získávat pulce, rybí potěr, hmyz a jeho larvy.

Na okrajích zobáku kachny jsou drobné zoubky, které slouží jako jakýsi filtr pro filtrování vody a chytání malých korýšů, larev hmyzu a semínek rostlin z ní.
V létě se do stravy ptáků přidávají bobule ze stromů a keřů, které mohou na břehu vyhrabávat hlízy divokých rostlin. Kachny neodmítnou ani semínka – včetně pšenice s ječmenem, ovsa a pohanky, plané nebo pěstované.
Strava těchto ptáků je pestrá – mnozí z nás je nejednou krmili házením chleba do vody. Takže, žijící blízko lidských obydlí, kachny ochotně přijímají potravu od vás i ode mě.
Jak správně krmit kachny domácí?
Doma se pro kachny připravují směsi z různých druhů mouky (obilná, kostní, travní), přidává se naklíčené obilí, otruby, drcená vařená zelenina. Jako vrchní zálivka se používají pivovarské nebo pekařské kvasnice, drcená skořápka, písek a jemný štěrk.
Předpokládá se, že v procentech by otázka toho, co kachna jí, měla být vyřešena ve prospěch zrn a pouze 5% mohou být bílkovinné potraviny.
V létě se do jídla přidává i čerstvá tráva a v zimě travní šrot z pampelišky, vojtěšky, ostřice a kopřivy. Ideální variantou pro letní období je přístup k jezírku a pasece s rostoucí trávou. V chladných obdobích jsou oblíbená i kombinovaná krmiva. Můžete si je namíchat sami nebo koupit hotové.
Je možné krmit divoké kachny?
Divoké kachny jsou od přírody všežravci, a přesto ornitologové krmení divokých kachen silně odrazují. Za zvláště škodlivé produkty je považován čerstvý bílý a černý chléb (za nejškodlivější je považována odrůda chleba Borodinský) a cukrovinky – tedy přesně to, co si tradičně dopřávají divoké kachny, když nám berou potravu z rukou. Chlebové výrobky zlepšují fermentační procesy, což komplikuje fungování trávicího systému jako celku.

Ať už divoká kachna jí cokoli, její strava musí obsahovat v dostatečném množství živočišné a rostlinné bílkoviny, vitamíny a několik základních mikroelementů, jako je vápník, draslík, fosfor a mangan.
Pro ptáka v jezírku je ale lepší, aby si potravu získal sám. Instinkt jí řekne, jaké jídlo je nejlepší vybrat. To však přestává dělat kachna zhýčkaná naší pozorností, která si plní žaludek pochoutkami z lidských rukou, což v konečném důsledku negativně ovlivňuje její zdraví.
Navíc rybník, kde se ptactvo krmí, přetéká a už nemůže nakrmit všechny divoké kachny, které v něm žijí. A ptáci ztrácejí své přirozené dovednosti při získávání potravy a stávají se přehnaně důvěřivými, což může být nebezpečné. Tím se kachny stávají zcela závislými na člověku, což postihuje populaci zejména v chladném období.
Co jedí kachny v chladném období?
Samozřejmě je možné a nutné přikrmovat kachny zbývající na zimu řekněme v parkových rybnících. Ale je nutné to udělat kompetentně. Například nabízet ptákům čerstvé bobule a ovoce nakrájené na malé kousky, naklíčená zrna, strouhaný sýr, ovesné vločky, vařenou zeleninu nebo hotové krmivo. Co se týče chlebových výrobků, kachny můžete krmit pouze starým bílým pečivem. Z obilí a luštěnin jsou pro divoké kachny nejcennější pšenice, oves, kukuřice, ječmen a hrách. Divokým kachnám by se neměly dávat kaše, arašídy, smažená semínka, tučná nebo plesnivá jídla. Pamlsky pro kachny je lepší neházet do vody, ale nechat je na břehu, protože ve vodě začne hnít a produkty hniloby mohou znečistit jezírko.

Nejničivější pro kachny a právě kvůli lidem je jejich neochota létat na zimu do teplejších a pohodlnějších stanovišť. Koneckonců, v teplé sezóně budou vždy lidé chodit po březích rybníků a krmit divoké kachny. Ale pak přijde chladné počasí, voda začne mrznout, chodí stále méně lidí a je příliš pozdě letět někam daleko. Bohužel za těchto podmínek ptáci umrznou k smrti nebo se stanou snadnou kořistí toulavých psů.
Prozradili jsme vám, jak vypadá kachna divoká, kde žije, jak a čím se kachny v přírodě živí. A také co je možné a čím není vhodné je krmit.