Kormorán velký – popis, stanoviště, zajímavosti

Kormorán je vodní pták, který pochází z řádu pelikánů a patří do čeledi kormoránovitých. Podivný název „kormorán“ pochází z turkického dialektu, kterým se nazývala červená kachna nebo známá škvára. Mimochodem, Tataři nazývali tohoto ptáka husou.
Kormorán je považován za nejedlého ptáka, protože jeho mršina velmi silně páchne po rybách a kvůli velkému množství podkožního tuku. Poznejme zajímavého kormorána, poznme jeho vlastnosti a způsob života.
Внешний вид
Většina odrůd se vyznačuje přítomností tmavého duhového peří, které může mít kovový, zlatý nebo nazelenalý nádech, v závislosti na povaze světla, a také přítomností dlouhého zobáku, zahnutého na konci jako háček. Někteří jedinci se vyznačují přítomností světlejších odstínů na jejich opeření. Například oblast hrudníku může mít bělavou nebo šedavou barvu. Mláďata kormoránů mají po narození světle hnědou barvu peří, ale jak stárnou, barva opeření získává nové odstíny.
Na první pohled, zvláště pokud vám chybí dovednosti, je prostě nemožné rozlišit mezi samci a samicemi kormorána. Ve skutečnosti jsou samci větší než samice, což je vizuálně patrné.

Tělo kormoránů je podsadité a husté, zatímco krk je protáhlý, takže tohoto ptáka můžete často vidět stojícího se zdviženou hlavou, která se opírá o krk umístěný téměř svisle. Tito ptáci se pohybují na souši s charakteristickým chodem, neobratně se kolébá ze strany na stranu, jsou však vynikajícími letci a vynikajícími plavci.
druhy
Kormorán pocházel z řádu pelikánů a patří do čeledi kormoránovitých. Tento vodní pták je jedním z nejlepších podvodních lovců. Existuje více než 30 druhů kormoránů, kteří se usadili po celém světě. I u nás najdete asi 6 druhů těchto ptáků.
Jména druhů nejčastěji závisí na vnějších vlastnostech ptáků nebo na jejich stanovišti, zde jsou některé z nich, které mohou být zvláště zapamatovatelné:
- Kormorán – je to nejputovanější druh, miluje létání, lze jej nalézt v Rusku, Evropě, Africe a mnoha dalších zemích;
- Japonec – pojmenované podle místa svého bydliště;
- chocholatý – tak pojmenován kvůli výraznému hřebenu na hlavě, uvedenému v Červené knize;
- Malé – pojmenovaný kvůli jeho velikosti;
- Chubatiy – rezidentní kormorán, žije v jižní Africe. Mezi rysy vzhledu jsou červené oči a hřeben;
- Zrzavý – žije výhradně na exotických místech Tichého oceánu. Kůže na hlavě je holá;
- Ušatý – žije v Severní Americe a má obočí nad očima;
- Indie – pojmenovaný podle místa bydliště, má nejmenší hmotnost – 1 kilogram;
- Bougainville – vypadá jako tučňák;
- Galapágy – nelétá. Žije na ostrovech a váží až 5 kilogramů;
- Bílý – jeden z nejvzácnějších druhů, pojmenovaný tak kvůli barvě peří;
- Auckland – tak pojmenovaný podle svého bydliště na Aucklandských ostrovech, má krásné bílé a černé zbarvení.

Existuje i vyhynulý druh kormorána, jedná se o kormorána Stellerova, nebyl to létající druh a dosahoval hmotnosti 6 kilogramů.
Habitat
Globální oblast rozšíření – Anglie, Island, jihozápadní Afrika, Irsko, atlantické pobřeží Evropy, pobřeží Středozemního moře. Na území Ruské federace se vyskytuje v pobřežní zóně poloostrova Kola, na pobřeží Murmanska a ve vodách u mysu Panagia. U mysu Tarkhankut byla spatřena velká kolonie.
Charakter a životní styl
Kormoráni jsou denní. Ptáci tráví většinu svého bdělého času na vodě nebo na pobřežních pásech a hledají potravu pro sebe a svá kuřata. Plavou celkem rychle a hbitě, směr pohybu mění pomocí ocasu, který funguje jako jakýsi kýl.
Kromě toho se při získávání potravy mohou kormoráni hluboce ponořit a ponořit se do vody do hloubky 10-15 metrů. Ale na souši vypadají dost neohrabaně, pomalu se pohybují kolébáním.

Jen některé druhy jsou přisedlé, většina ptáků odlétá na zimu do teplejších podnebí a vrací se k hnízdění na svá původní místa. Usazují se v koloniích na hnízdištích, někdy i společně s jinými ptačími rodinami, jako jsou rackové nebo rybáci. Proto lze kormorány snadno nazvat společenskými ptáky.
V nedávné době v Japonsku místní obyvatelé používali kormorány k rybolovu. Na krk jim dali prsten s uvázaným provazem a pustili je do vody. Pták chytil ryby a prsten mu zabránil spolknout kořist, kterou později muž ukořistil. Proto bylo v té době v Japonsku možné koupit kormorána téměř na každém místním trhu. V současné době se tento způsob lovu nepoužívá.
Včetně toho, že některé vzácné druhy těchto ptáků jsou chráněny zákonem a jsou uvedeny v mezinárodní a ruské červené knize. V sérii ruských investičních mincí „Červená kniha“ byl v roce 2003 vydán stříbrný rubl s vyobrazením kormorána v nákladu 10 000 kusů.
Krmení kormoránů
Hlavní potravu kormoránů tvoří malé a středně velké ryby. Někdy se ale jako potrava používají měkkýši, korýši, žáby, ještěrky a hadi. Zobák těchto ptáků se může otevřít poměrně široce, což jim umožňuje spolknout celou středně velkou rybu a zvednout hlavu.

Pták plave, skloní hlavu do vody a prudce se ponoří jako torpédo do hlubin nádrže a po několika sekundách doplave 10 metrů od tohoto místa s kořistí v zobáku, nakloní hlavu nahoru a úplně spolkne ulovenou rybu nebo korýše. Velký jedinec tohoto ptáka dokáže sníst asi půl kilogramu potravy denně.
Reprodukce a délka života
Kormoráni se důkladně připravují na doplnění rodiny. Pečlivě jsou připravena hnízda, která jsou vyrobena z větviček apod. Hnízda kormoránů bývá umístěna na větvích stromu, ale někdy je lze nalézt i v rákosí a na jiných místech.
Mláďata dospívají a rostou ve vejcích v průměru dvacet až třicet dní. Vzhledem k tomu, že samice kormorána neklade všechna vajíčka najednou, ale po jednom, je snadné pochopit, proč se vylíhnutí, „nově příchozí“ ptáci, kteří jsou stejně hladcí, bez peří a bezbranní, tak liší velikostí. .

Když už mluvíme o rozmnožování kormoránů konkrétněji, uveďme příklad s kormoránem indickým. Tento pták obvykle snáší tři, čtyři nebo více vajec (počet může dosáhnout až šesti). Mláďata se rodí nahá, bez peří. Později na nich vyroste chmýří, pak se objeví peří. Kormorán Bering si pro hnízdění vybírá ochranná, odlehlá místa, jako jsou štěrbiny a pukliny ve skalách a další. Hnízda jsou velká a prostorná. Zpravidla snáší tři až čtyři vejce, ale jsou i jiné, méně časté případy, kdy může být ve snůšce různý počet vajec: méně, více.
Stejně jako v případě indického druhu kormorána se potomci rodí zcela bez opeření, dokonce i chmýří. Teprve po nějaké době získávají děti své první „oblečení“ šedé barvy. Životnost kormoránů se může lišit. V průměru se kormoráni ve volné přírodě dožívají až kolem osmnácti let nebo o něco více. Přitom když si vezmeme konkrétní druh kormorána, například kormorána ušatého, tak se v přírodních podmínkách dožívá v průměru asi šest let.
Přírodní nepřátelé
Dospělí kormoráni nemají prakticky žádné přirozené nepřátele, ale jejich potomci jsou naprosto bezbranní vůči mnoha dravým zvířatům a dravým ptákům. Mnoho ptáků ničí hnízda kormoránů a dovedně kradou vejce z jejich hnízd.
Stav populace a druhů
Počet kormoránů není nikterak jednotný a závisí pouze na potravních zdrojích. A také na počtu odchovaných potomků. Kvůli své nenasytné povaze způsobují poměrně značné škody na soukromých rybářských revírech a pravidelně procházejí hromadným ničením, které někdy zcela vyhladí populaci v určité oblasti, ale když byli ptáci zastřeleni bez povolení, bylo zjištěno, že rybáři získat větší úlovek, ale v sítích bylo mnohem více nemocných ryb.
Lesy, ve kterých kormoráni žili, často vysychají a ztrácejí listy, protože stromy, v jejichž blízkosti žijí nebo dříve žili, umírají kvůli jejich trusu stejně jako mnoho jiných rybožravých ptáků. Trus se nazývá guano, liší se od běžného trusu velmi vysokým obsahem dusíku. To je způsobeno přítomností výhradně ryb ve stravě.

V mnoha zemích je guano velmi žádané a je považováno za téměř nejlepší hnojivo. Pro některé druhy rostlin, jako je bavlna, se guano stalo darem z nebes. K získání kýženého trusu se na místa, kde se ptáci shromažďují, umísťují speciální majáky, takže rybožraví ptáci sedí a odpočívají při jejich lovu, poté se exkrementy sbírají.
Kormoráni žijí relativně krátce, v přírodě asi 6-7 let, ale byly zaznamenány případy, kdy se dožili až 20 let, ale to je v rezervaci. Nakrmit kormorána v zajetí je pro jeho obžerství poměrně obtížné, neustále vyžadují další a další. Kormorán je volný mořský lovec, bez ohledu na to, jak se ho lidé snaží vycvičit, je to svobodný pták.
Zajímavá fakta
- Kormoráni se živí rybami a často škodí lidskému rybolovu tím, že jedí cenné komerční druhy ryb a brání jejich tření. Kvůli tomu byli kormoráni velmi často ničeni, což vedlo k vyhynutí některých populací.
- Přitom v jihovýchodní Asii (Čína, Japonsko) byli kormoráni naopak speciálně vycvičeni pro rybolov. K tomu byli ptáci navlečeni na kovový kroužek kolem krku, přivázáni k lodi a vypuštěni do vody. Kormoránovi se přitom podaří rybu chytit, ale kroužek mu zabrání ji spolknout. Zkušení rybáři touto metodou ulovili za jednu noc více než 100 kg ryb.
- V Primorye se jedlo maso kormoránů a kůže a peří se používaly ke zdobení oděvů.
- Kolonie kormoránů, které obývají lesy, produkují tolik exkrementů, že to vede k výskytu mrtvého dřeva a odumírání lesů.
- Nejstarší kormorán ušatý se dožil věku 17 let 9 měsíců. Průměrná délka života ptáků v přírodě je 6 let.

Kormoráni jsou svou velikostí podobní kachnám a husám. Délka jejich těla je od 50 do 100 cm, rozpětí křídel je 90-160 cm. Krk, křídla a ocas ptáka jsou dlouhé, díky čemuž kormoráni při letu připomínají kříž. Barva opeření mnoha druhů je černá s kovovým nádechem, existují poddruhy s bílými znaky na hlavě a na břiše. Na hlavě, hrdle, kolem očí a zobáku ptáka jsou neopeřené oblasti kůže, které se v období hnízdění zbarvují do červena, zelena, žluta nebo hněda. Mláďata jsou obvykle opeřená v odstínech béžové, s hřbetem tmavším než břicho. Zobák kormorána je tenký, válcovitý a zahnutý dolů. Na jeho základně je viditelná oblast kůže bez peří, jejíž tvar se u různých druhů liší. Jsou tam pavučiny.
Co jí

Hlavní potravou kormoránů jsou ryby (sardel, huňáček, sardinka, sleď), dále měkkýši, korýši a hlavonožci, žáby, vodní hmyz, mořští hadi, želvy a dokonce i vlaštovky. A to vše proto, že kormoráni rádi jedí. Dospělý pták sní nejméně 0,5 kg ryb denně Pro zlepšení trávení polykají kormoráni malé oblázky. Kormoráni nacházejí potravu podél mořských pobřeží; Často plavou na hladině moře a hledají rybu ve vodním sloupci, když ji spatřili, ponoří se, uchopí ji zobákem a když se vynoří na hladinu, spolknou ji.
Kde bydlí

Kormoráni jsou velmi rozšířeni v mírném a tropickém podnebí. Různé druhy se vyznačují specifickými stanovišti, která pokrývají všechny pobřežní oblasti Atlantiku, Tichého oceánu a Indického oceánu. Ptáci často hnízdí na ostrovech. Vyskytují se i u pobřeží moří – Středozemního, Černého a dalších.
Běžné druhy
Antarktický modrooký kormorán

Délka těla ptáka je asi 75 cm, rozpětí křídel je až 125 cm, jeho hmotnost je od 2,5 do 3 kg. Krk je dlouhý, křídla krátká, nohy posazené dozadu a ocas klínovitý. Zobák je úzký a dlouhý s háčkem na špičce. Peří je husté s kontrastní barvou: dospělci mají černý hřbet, křídla a tváře; břicho, krk a hlava jsou bílé. Mláďata jsou hnědohnědé barvy. Během hnízdění se na koruně ptáka objeví hřeben. Oční víčka a kroužek kůže kolem očí se stávají jasně modrými. Druh se rozmnožuje na Jižních Shetlandských ostrovech.
Kormorán ušatý

Délka těla od 70 do 90 cm, hmotnost 1,5-2,5 kg. Barva peří je tmavě hnědá nebo černá se zeleným nebo bronzovým nádechem. Tělo je štíhlé, krk dlouhý, ocas klínovitý. Dlouhý zobák má zahnutou špičku. Pod zobákem, očima a v oblasti krku je ptačí kůže žlutooranžová. Nohy jsou krátké a černé. V období páření se na hlavě objevuje černý hřeben, oční víčka se zbarvují do modra kormoráni ušatí žijí v Severní Americe až po Aljašku. Severní poddruhy migrují na zimu na jih.
Kormorán

Délka těla dosahuje 90 cm, rozpětí křídel je asi 1,5 m. Hmotnost dospělých je od 1,8 do 3 kg. Kormorán velký je mohutný pták s dlouhým krkem, zobákem a velkým černým hřebenem na hlavě. Peří je černé se zeleným leskem, oblast hrdla a tváří je bílá a kolem zobáku je holá žlutá kůže. Mláďata jsou hnědošedá s bílým břichem. Druh je rozšířen v Evropě, na jihu a ve středu Asie, Afriky, Kanady a Austrálie.
Kormorán Bering

Délka těla je v průměru 75 cm, rozpětí křídel je až 110 cm. Peří je černé s kovovým nádechem, kůže kolem zobáku je tmavě červená. Na koruně je patrný trs. Mláďata jsou tmavě hnědá se světlým břichem. Tento druh je rozšířen v Severní Americe a Eurasii, na pobřeží Tichého oceánu.
Kormorán rudý

Druh je středně velký, váží v průměru 2 kg. Navenek je velmi podobný kormoránu Beringovi, liší se od něj velkým zobákem. Kormorán rudolíčí se vyskytuje na vybraných ostrovech v Tichém oceánu.
Kormorán Bougainville

Délka těla ptáka je asi 75 cm. Hlava, krk a hřbet jsou zeleno-černé, břicho je bílé. Na hlavě nejsou žádné peří a kůže je červená. Nad očima jsou vidět bílé skvrny. Nohy jsou růžové Druh žije na západním pobřeží Jižní Ameriky.
Kormorán indický

Nejmenší zástupce rodu s délkou těla do 63 cm a hmotností kolem 0,8 kg Kůže v oblasti hrdla je zelená nebo tmavě žlutá. Peří na hřbetě a křídlech je bronzově hnědé, břicho je černé. Zbarvení mladých ptáků, stejně jako dospělých v období mimo rozmnožování, dominuje hnědá barva.
Kormorán japonský nebo ussurijský

Navenek připomíná kormorána velkého. Jeho délka těla dosahuje 84 cm, rozpětí křídel až 150 cm Vyskytuje se podél mořského pobřeží a na ostrovech Japonského moře, na Kurilských ostrovech, v Číně a Japonsku.
Kormorán chocholatý nebo kormorán dlouhozobý

Délka těla až 80 cm, rozpětí křídel od 95 do 115 cm Druh je zcela černý. Od příbuzných druhů se liší tenkým ostrým zobákem a absencí bílých skvrn na tvářích a hrdle. U dospělých jedinců se v období páření objevuje hřeben na hlavě Druh je rozšířen podél atlantického pobřeží Evropy, pobřeží Středozemního a Černého moře a v severní Africe.
Kormorán rákosový

Délka těla je až 55 cm, rozpětí křídel je asi 85 cm. Peří je černé se zelenkavým nádechem. Na křídlech jsou stříbřité peří. Ptačí ocas je dlouhý, hřeben na hlavě je krátký, kůže na hlavě je žlutá nebo červená.
Buclatý kormorán

Žije pouze v Jihoafrické republice. Je to malý pták s délkou těla 50 až 55 cm. Je opeřený černě a na hlavě má hřeben. Na pokožce hlavy nejsou žádné holé oblasti. Mláďata jsou hnědá, bez hřebene.
Malý kormorán

Délka těla ptáka je až 50 cm, rozpětí křídel je přibližně 80 cm. Barva je černá s kovově zeleným nádechem a bílými kapkovitými skvrnami. Hlava je opeřená v červenohnědé barvě. Zobák je krátký. Tento druh se vyskytuje v jižní Evropě a Asii.
Novozélandský kormorán

Tento druh je endemický na Novém Zélandu. Pták je velký, černobíle opeřený, délka těla až 80 cm, hmotnost asi 2,5 kg. V oblasti hlavy, zad a krku je patrný modrý odstín, křídla jsou zdobena bílými skvrnami. Břicho je bílé. Kůže kolem zobáku je žlutooranžová. Tlapky jsou růžové.
Kormorán běloprsý

Žije v Austrálii. Délka těla až 65 cm, rozpětí křídel asi 110 cm. Opeření na hřbetě je černé, na břiše a hrudi bílé. Barva zobáku a nohou je tmavě šedá.
Kormorán malý

Hřbet a křídla jsou tmavá, krk, hlava a břicho jsou bílé. Délka těla až 65 cm Stanoviště druhu zahrnuje Indonésii, Novou Guineu, Austrálii a Nový Zéland.
Aucklandský kormorán

Distribuováno na Aucklandských ostrovech a Novém Zélandu. Tento pták je střední velikosti, délka jeho těla je asi 65 cm. Rozpětí křídel je až 105 cm. Barva hlavy, krku, hřbetu a ocasu je černá s modrým nádechem. Břicho je bílé a na křídlech jsou bílé skvrny. Tlapky jsou růžové. Na hlavě nejsou žádná neopeřená místa.
Galapágský nelétavý kormorán

Největší zástupce rodu s délkou těla kolem 100 cm, vážící až 5 kg. Navenek je podobný obyčejné kachně, ale liší se od ní krátkými křídly. Barva opeření na hřbetě je černá, na břiše hnědá. Zobák je dlouhý s háčkem na špičce. Tento druh žije na Galapágách (Ekvádor).
Muž a žena: hlavní rozdíly

Kormoráni nevykazují pohlavní dimorfismus. Jediný rozdíl mezi samci a samicemi je v tom, že ty první jsou větší velikosti. Mladí ptáci se obvykle liší barvou peří od dospělých ptáků. Mláďata jsou natřena světle hnědými tóny, na rozdíl od černých dospělých kormoránů se navíc v období páření mění barva opeření. Na hlavě ptáka se objevuje charakteristický dlouhý hřeben a všechny neopeřené oblasti kůže získávají jasné barvy – zelenou, červenou, žlutou nebo modrou.
Reprodukce

Kormoráni hnízdí ve velkých koloniích, často vedle jiných ptáků nebo zvířat, včetně racků, rybáků, tučňáků, gannetů a tuleňů. Ptáci si staví hnízdo z větviček a trávy ve větvích stromů, někdy na kamenech nebo v rákosí. V jedné snůšce má samice 4 až 6 matných, modrých a bílých vajec, která snáší několik dní po sobě. Vylíhlá mláďata se liší velikostí a nemají peří. Mláďata rostou a létají, v závislosti na druhu, od 3 do 4 dnů. Stává se, že rodiče pokračují v krmení svých potomků od 35 do 80 měsíců po vylétnutí Dospívání mladého ptáka pokračuje až do věku 2 let.
Zajímavá fakta
- Kormoráni se živí rybami a často škodí lidskému rybolovu tím, že jedí cenné komerční druhy ryb a brání jejich tření. Kvůli tomu byli kormoráni velmi často ničeni, což vedlo k vyhynutí některých populací.
- Přitom v jihovýchodní Asii (Čína, Japonsko) byli kormoráni naopak speciálně vycvičeni pro rybolov. K tomu byli ptáci navlečeni na kovový kroužek kolem krku, přivázáni k lodi a vypuštěni do vody. Kormoránovi se přitom podaří rybu chytit, ale kroužek mu zabrání ji spolknout. Zkušení rybáři touto metodou ulovili za jednu noc více než 100 kg ryb.
- V Primorye se jedlo maso kormoránů a kůže a peří se používaly ke zdobení oděvů.
- Kolonie kormoránů, které obývají lesy, produkují tolik exkrementů, že to vede k výskytu mrtvého dřeva a odumírání lesů.
- Nejstarší kormorán ušatý se dožil věku 17 let 9 měsíců. Průměrná délka života ptáků v přírodě je 6 let.